På lördag spelar Baltichov säsongens första match mot Backa/Kungälv. Här samtalar tränaren Jesper Nielsen med Julia Bjerkesjö Dahlberg. Arkivfoto: Daniel Elfvelin

Tuffare andra år väntar Baltichov

Handboll

Förra hösten kunde Baltichov utnyttja rollen som sent tillkommen nykomling i division 1. Men smekmånaden är för länge sedan över, nu finns det inte längre några motståndare som kommer till matcherna med halvhjärtad inställning.

Säsongen 2017/2018 hamnade Baltichov på den nedre halvan av tabellen, men man hade många poängs marginal till nedflyttningsplatserna. Nu är målet att klättra några placeringar och komma topp fem, trots att tränaren Jesper Nielsen räknar med att laget får fajtas hårdare för poängen.

Åtminstone under första halvan av fjolårssäsongen var det många lag som undervärderade Baltichov, som förlorade kvalet men fick en plats i division 1 efter att ett lag dragit sig ur.

– Det kommer att vara stor skillnad nu. Fram till jul förra året var det många lag som underskattade oss för att vi hade kommit upp sent, sedan efter nyår fick vi det tuffare när de mött oss en gång, säger Jesper Nielsen.

Baltichov kommer dock till premiären hemma mot Backa/Kungälv på lördag stärkta av flera bra träningsmatcher och med många nya spelare som bidrar med positiv energi i truppen. Fem av sju nyförvärv är från Sävehof. Det är unga spelare som inte lyckats ta plats i elitserieklubbens A-lag, men som ändå håller en hög nivå. De kommer från en miljö som Baltichov kan lära sig mycket av, enligt Jesper Nielsen.

– Sävehof är en professionell klubb som skolar sina spelare på ett väldigt bra sätt. De kommer in med en annan träningskultur och inställning till handboll, säger han.

Defensivt har Baltichov framför allt fått två nyttiga nyförvärv – målvakten Amanda Andersson från Önnered och den tidigare Baltichovspelaren Elin Aurell, som Jesper Nielsen rankar som den bästa försvarsspelaren i division 1. I anfallsspelet finns det gott om spelare med kvicka fötter som ska bidra till ett snabbt spel.

Fem spelare har lämnat laget och nyckelspelaren Linnea Aruvald, med meriter från elitserien, är ett osäkert kort. Hon har drabbats av hälsporre och är åtminstone inte tillgänglig under säsongsinledningen.

– Hon har också mycket med sina studier. Vi får se vad som händer men hon får jättegärna komma tillbaka till oss, säger Jesper Nielsen.