Medhane Tumzghi (i mitten) vann 2017. Arkivfoto: Peter Welling.

Uthålliga hjältar till start i Sjövik

Sport

LÖPNING: För första gången finns det löpare som avnjuter/uthärdar tre varv på den tuffa banan och så blir det ett möte genom den regerande mästaren och meste segraren. På lördag är det dags för Risveden Terräng.

Det blir en heldag, ännu längre än den brukar vara, när Sjöviks terränglopp arr- angeras för åttonde gången. Anledningen är att drygt 30 löpare drar till skogs redan klockan nio på morgonen. Dessa löpare deltar i den nystartade ultraklassen och ska springa tre varv på den 18,6 kilometer långa banan.

– Jag skulle aldrig springa den, det är för långt, men jag är imponerad av de som gör det. Det finns en trend nu att testa sina gränser och detta är ett sätt, säger tävlingsledaren Mattias Balkander, själv van löpare med många Göteborgsvarv i benen.
– Det ska bli extra kul att följa dessa hjältar, för det får man ändå säga att de är, fortsätter han.

Deltagarna i ultraklassen kommer så småningom att blandas upp med andra löpare när den ordinarie klassen startar, men de kommer att springa med speciella nummerlappar och vara lätta att känna igen. Ytterligare nyheter är en motionsklass där löparnas tider inte hamnar i resultatlistan samt en sex kilometer lång ungdomsklass.

– Nu har vi klasser för alla åldrar, för tvååringar och uppåt, konstaterar Mattias Balkander.

I huvudklassen kommer båda fjolårets segrare Sara Kruse-Eén och Medhane Tumzghi tillbaka. I herrklassen väntar en spännande duell mellan Medhane och Olle Dahlberg, som vann tre år i rad mellan 2014 och 2016 innan han tog en paus förra året.
2016 gjorde den då helt färske löparen Medhane Tumzghi ett försök att haka på den meriterade Olle Dahlberg men fick avbryta efter en kollaps och läkarna konstaterade senare att han drabbats av hjärtbesvär. Efter ett halvårs vila har dock den unge löpartalangen, som tillhör Lerum Friidrott och även springer i Risveden Terrängs löpargrupp, gått från klarhet till klarhet och den här gången lär Olle Dahlberg få slita hårdare om han vill ha en fjärde seger.

– Jag sprang med Medhane igår (läs i torsdags) och han sa att han ska göra sitt bästa för att ta det igen, informerar Mattias Balkander.

Kanske kan det även bli en intressant kamp i damklassen, där vinnaren Sara Kruse-Eén bland annat ställs mot tyska Maya Rehberg, OS-deltagare på 3 000 meter hinder i Rio 2016.

Med några dagar kvar till loppet är antalet anmälningar upp i ungefär samma antal som det brukar vara vid tidpunkten.

– Vi har höga målsättningar och har som mest haft nästan 1 000 löpare. Förra året var det drygt 800 och det vore kul om vi i alla fall slog den siffran, det är rimligt att vi gör det, säger Mattias Balkander.