Val med oviss utgång

Lerum

Fortsätter koalitionen MP-S-C- L att styra, blir det åter ett samarbete i den borgerliga alliansen, eller ritas den politiska kartan om på nytt?
De flesta partierna vill undvika att måla in sig i hörn, men de ger ändå en del svar på tänkbara konstellationer efter valet.

Inför riksdagsvalet på söndag finns det många experter som skissar på tänkbara koalitioner över blockgränserna. Ute i landet har sådana samarbeten redan etablerats på många håll. Ett nytt parlamentariska läge har succesivt vuxit fram då partierna tagit avstånd från Sverigedemokraterna, som gjort intåg i landets fullmäktigeförsamlingar sedan valet 2006.

2014 skapades koalitioner över blockgränserna i 101 kommuner, en av dem var Lerum där samarbetet mellan Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna satte punkt för den långa traditionen av borgerligt styre.

Vilka partier som nu tar makten återstår att se och svaret kan dra ut på tiden. För fyra år sedan florerade många rykten och det dröjde tills i början av november innan den styrande kvartetten avslöjade nyheten på en presskonferens.

Mandatperioden har flutit på utan stora konflikter, men det betyder inte att koalitionen nödvändigtvis kvarstår.

M sträcker ut hand

Moderaterna hoppas på ett nytt alliansstyre och gör klart att man inte kan tänka sig att samregera med Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet.

– Vi har sträckt ut handen till Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna om ett allianssamarbete efter valet. Kristdemokraterna har visat sig tydligt positiva. Centern och Liberalerna har inte gett några besked, säger Alexander Abenius (M).

När LT ställer frågan är dock både C och L öppna med att de gärna ingår i alliansen igen, även om samtliga partier har gått till val som enskilda partier med enskilda budgetar.

– Vi har inte fört några diskussioner, men konstaterar att vi under den här mandatperioden har tagit ansvar för kommunens utveckling tillsammans med Centern. Efter valet vill Liberalerna bilda en majoritet med övriga allianspartier, säger Lill Jansson (L).

Majoritet viktigt

Eva Andersson (C) har tidigare framhållit att det är viktigt att få till ett majoritetsstyre, men också hon tar tydligt ställning för vilket scenario hon helst vill se.

– Centerpartiet är ett social­liberalt borgerligt parti som i första hand kommer att söka stöd för en alliansmajoritet, säger hon.

Anneli Lundström (KD) sätter inte ner foten helt och hållet, men det råder ändå ingen tvekan om var Kristdemokraterna står.

– Det är svårt att svara på olika samarbeten innan valet är avgjort, efter den nionde vet vi, men vi har varit tydliga med att vi gärna ser ett alliansstyre i vår kommun. Det vill säga att vi kan tänka oss samregera med Moderaterna, Centern och Liberalerna, säger hon.

S avvaktar valresultat

Socialdemokraterna, som genom Dennis Jeryd haft den främsta av de fyra kommunalrådsposterna, håller låg profil.

– Det viktigaste är att invänta valresultatet, sedan sker förhandlingar för att kunna få ihop en stabil och hållbar majoritet. Vi vill inte ta ut något i förväg innan vi vet resultatet men tycker att samarbetet som vi haft under perioden har fungerat bra, säger Karolina Roughton (S).

Miljöpartiet utesluter enbart att ingå i ett styre tillsammans med Sverige­demokraterna, men trivs i den nuvarande koalitionen.

– Samarbetet under mandatperioden har fungerat bra och vi är inte främmande för ett fortsatt samarbete, säger Katarina Kuzmanovic (MP).

SD ratar kvartetten

Sverigedemokraterna räknar med att sitta med i några styrande koalitioner runt om i Sverige, men det är inte sannolikt att det inträffar i Lerum där man fått kalla handen från övriga partier. Själva tycker SD dock att de står närmast M och KD.

– Vi ser det som svårt för oss att samarbeta med den nu sittande majoriteten. Vi ligger långt ifrån varandra i synen på trygghet och syn på samhällsutveckling, säger Alexander Christiansson (SD).

På andra kanten ser sig Vänsterpartiet inte i en konstellation över blockgränserna medan Feministiskt initiativ, nykomling i Lerums kommunval, inte helt stänger dörren till höger.

– I och med att vi är nya i sammanhanget är det för tidigt att ge klara besked om vilka vi kan samregera med. Vi ser ett röd/grön/rosa samarbete som naturligt, men är också öppna för dialoger med medlemmar från andra partier som delar våra värderingar, säger Elinore Morris (Fi).