Klubbchefen Lars Brydolf har haft en rad olika roller i Öijared GK sedan han blev medlem 1980. Foto: Daniel Elfvelin

60-årig klubb med händelserik historia

Golf

Under många år gick det att likna golfklubbar vid självspelande pianon. De kunde rida på vågen av ett växande intresse men plötsligt kom dippen och för Öijared GK blev krisen stor. Genom en rad olika insatser överlevde klubben hotet om konkurs och kan några år senare nu fira 60 år.

Den 6 oktober 2018 är en stor dag i Öijared GK:s historia, då är det på dagen 60 år sedan klubben bildades. Från morgon till kväll firas jubileet med tävlingar och en avslutande middag i klubbhuset, arkitekten Gert Wingårdhs prisbelönta byggnad som också den fyller jämnt, 30 år.

– När vi såg att den 6 oktober var en lördag så kändes det naturligt att fira då, säger klubbchefen Lars Brydolf.

60 år är en ansenlig ålder för en golfklubb. När Öijared GK bildades var antalet föreningar i Sverige lätträknade och man blev den andra golfklubben i hela Göteborgsregionen.

Det var markägaren Sten-Gustaf Fredrik Adlerstierna-Adelsköld som själv bildade klubben där han var ordförande fram till sin död. De egna golfrundorna gick han ofta tillsammans med sin hund, som med hjälp av en specialbyggd sele agerade caddie och drog bagen med klubbor. Marken med anläggningen fanns kvar i familjen Adlerstierna-Adelskölds ägo fram tills den siste arvingen avled och familjen Brandström blev ny ägare 1984. Vid den tidpunkten hade golfklubben vuxit, 1970 blev Öijared landets första 36-hålsanläggning.

Och utvecklingen fortsatte. Anläggningen byggdes ut ytterligare och idag består den av tre 18-hålsbanor och en korthålsbana. I början av 2000-talet var intresset på topp med årslånga köer för att bli medlem, men så kom dippen som slog hårt mot hela golfsverige och för många blev det ett bryskt uppvaknande.

– Klubbarna hade inte behövt tänka på rekrytering sedan urminnes tider, säger Lars Brydolf.

För Öijared blev slaget så hårt att man gick ner för räkning. Lars Brydolf, som jobbat med allt från att vara instruktör till att sälja i golfshoppen, hade precis börjat på den administrativa enheten när klubben 2009 tvingades till rekonstruktion för att överleva.

– Det var mycket på en gång och det var inget roligt besked att ge medlemmarna, minns han.

De påverkades på ett direkt sätt när de som en del av rekonstruktionsplanen gick med på att göra om sina medlemslån till spelrätter, vilka sedan tappade sina värden. Lars Brydolf upplever trots allt att det fanns en förståelse för klubbens sätt att agera.

Han förklarar att Öijared GK blev tvungna att förhålla sig till ett svenskt golflandskap som förändrats i grunden, där klubbarna i högre grad anpassat sig till golfarna och inte vice versa. Förr fanns många trogna medlemmar som oavsett antalet rundor per år betalade en årlig medlemsavgift. Idag kan varje golfare välja typ av medlemskap, till varierande kostnader, utefter hur mycket hen spelar.

Det låter som att det har blivit betydligt svårare att driva en golfklubb?
– Ja, det är svårare, man är mer beroende av ett större antal medlemmar när det finns så många olika sorters medlemskap och sen är man också beroende av andra intäkter.

Spelrätter istället för lån och nya former av medlemskap är bara två av förändringarna som skett på Öijared. Den avgörande åtgärden var att bilda ett privat bolag som tog över driften av anläggningen, medan föreningen har fortsatt att ansvara för golfverksamheten där man bland annat anordnar cirka 200 tävlingar varje år.

Den största satsningen som gjorts på området är bygget av hotellet som invigdes 2014. Detta har bidragit till ett utökat antal aktiviteter både på och utanför golfbanan.

– Från och med nu siktar vi på att bli en året-runt-anläggning. Ambitionen har funnits tidigare också men vi har inte riktigt tagit steget, säger Lars Brydolf.

Som ytterligare ett steg i utvecklingen tänker man även nytt när korthålsbanan nu byggs om. LT har tidigare skrivit om satsningen på en multigolfbana, som utöver vanlig golf även blir en bana för frisbeegolf och footgolf. När projektet drogs igång fanns en liten chans att hinna färdigt i tid till jubileet. I och med sommarens torka blir det dock premiärspel först i vår.

– Men vi har en viss förhoppning att kunna tända upp belysningen på jubileet så att det går att se hur banan kommer att se ut.