Mycket på gång i Lerums centrum

Lerum

Det händer mängder av saker i och runt Solkatten. Rent, snyggt, trivsamt och tryggt är ledorden för de nya fastighetsägarna.

Solkattens nya vd och delägare Magnus Kroon visar hur området kring Bagges torg ska bli kommunens nya offentliga vardagsrum. Han poängterar vikten av att hålla det snyggt, och et gäller inte bara inne i köpcentrumet utan också runt omkring.

– Vi lägger stora summor på att hålla det rent och fint för att det är väldigt viktigt. Det är också bra om vi som arbetar här plockar upp när vi ser något som ligger och skräpar, säger han och föregår med gott exempel genom att ta upp ett papper på marken.

Han fortsätter med emfas:

– Som fastighetsägare måste vi visa platsen kärlek och närvaro.

Han hälsar på vaktmästaren Ion Pardalian, som arbetar med att plocka upp löv och ogräs.

– När vi tog över satt Ion och tiggde vid en av ingångarna. Nu är han anställd av oss på heltid och arbetar med att hålla i ordning här. Han gör ett otroligt fint arbete, förklarar fastighetsägaren.

Men mycket av kringområdet är väl kommunens mark?

– Jo, och kommunen gör grundarbetet, men det är även vårat arbete som fastighetsägare att göra det där lilla extra som innebär att våra hyresgäster kan göra bra affärer.

Händer mycket

Det arbetas inte bara med yta utan också med innehåll. Och det är en hel del nytt på gång i affärslokalerna i centrum. Anrika Sellmans flyttar till Nilles gamla lokal.

– Fantastiskt roligt, vi tror att det kommer att bli oerhört bra, summerar Pierre Gustafson, som har arbetat i butiken i 40 år.

Han fortsätter:

– Pappa, som startade butiken, tycker också att det känns bra, och det är ju väldigt roligt.

Kunderna ska känna igen sig. Den högkvalitativa inredningen flyttar med butiken och sortimentet kommer att vara detsamma.

Team Sportia flyttar, åtminstone för en period, in i Sellmans gamla butik.

Det ska bli ny verksamhet i lokalen där sportaffären ligger idag. Kommunen äger en del av affärslokalen och bostadsrättsföreningen en annan, det är i nuläget oklart om lokalen ska delas upp eller behållas som den är. Solkattens ägare håller på med abetet att hitta hyresgäst eller gäster.

– Vi har bra dialog med intressenter och skulle gärna se någon form av kvalitativ café- eller restaurangverksamhet, men det handlar om att bostadsrättsföreningen, kommunen och vi hittar en väg som passar oss alla, säger Magnus Kroon.

Fler parkeringar

Café Lyndhurst, tidigare Ahlséns café, upphör. Istället kommer ägaren till handelsboden Hilma och Evert, i den tidigare ostaffärens lokaler, att driva någon form av caféverksamhet även i denna lokal.

Ägarna till Solkatten har nyligen köpt butiken på Lilla torget där det har varit fiskaffär. Och nu arbetar de för fullt med att få in hyresgäster som passar bra där.

Magnus Kroon förklarar att man på något sätt vill öppna upp hörnet mot Tingshuset, det är dock i nuläget oklart hur detta ska ske. Han lyfter också vikten av parkeringsplatser.

– Stor del av kunderna kommer med bil, och vi får inte ta bort parkeringsplatser utan behöver istället utöka antalet platser.

Parkeringshuset under Solkatten har fräschats upp med bland annat bättre belysning och trygghetskameror.

– Det har inneburit att antalet parkeringar ökade med 25 procent förra månaden.

Ägarna har också gjort två affärslokaler där.

Vem vill hyra en lokal i ett garage?

– Vem vill inte hyra en lokal här? Det är ett jättebra läge, svarar köpcentrumets vd med ett skratt.

Ny restaurang

Det händer även saker där det är andra fastighetsägare, som till exempel i det gamla stationshuset. Här ska det bli en italiensk-amerikansk restaurang med vedugn.

– Vi har tvättat tak och fasad, och håller på att totalrenovera lokalen genom att ta fram allt det gamla. Vi har också beställt en jättefin spiraltrappa i mitten av matsalen, den kommer att leda upp till ett loft som vi håller på att bygga. Det blir jättefint, slår en av de nya ägarna Rambod Amirlatifi fast.

Han och hans bror drev tidigare Lilla kiosken i Gråbo och blev då nationellt kända för sina jättehamburgare.

Han fortsätter:

– Vi har känt att det har saknats en sådan här restaurang i Lerum och är jätteglada när det nu fanns möjlighet att driva verksamhet här.

Den nya restaurangen, som kommer heta Restaurang Stationshuset, öppnar första december.