Foto: Daniel Elfvelin

Arenan får namn genom tävling

Lerum

Medborgarna får vara med och tycka till när arenan på Dergården ska få ett namn. En kvintett med personer från politiken, gymnasiet och föreningslivet kommer att bilda en jury.

För ett par veckor sedan föreslog kommunens namnberedning att ge det framväxande bygget namnet Dergårdsarenan. Ärendet behandlades av kommunstyrelsens politiker, som dock vill se fler förslag.

Alla Lerumsbor ges därför möjligheten att delta i en namntävling och Dag Oredsson, kommunikations- och digitaliseringschef på Lerums kommun, skissar just nu på formerna för proceduren.

– Det kommer att bli en elektronisk insamling, antingen via mail eller ett formulär. Förhoppningsvis kan vi ha insamlingen i början av november, säger han.

Först och främst ska han sätta samman en jury som kommer att utgöras av fem personer – en ordförande, tre elever från gymnasiet, samt en representant från föreningslivet.

Jury väljs ut

Det är Rutger Fridholm (MP) som blir ordförande. Övriga jurymedlemmar är inte utvalda än men enligt Dag Oredsson är det viktigt att engagera både gymnasiet och föreningarna i och med att det är personer därifrån som ska använda arenan.

– Vi vill få fram ett namn som är väl förankrat och håller länge, säger han.

Rutger Fridholm satt med i namnberedningen som presenterade det befintliga förslaget, men han har inget emot en namntävling.

– Ibland får man in Kalle Anka-förslag när man gör sådant här men vi hoppas på många bra och seriösa förslag, säger han.

Även Dag Oredsson hoppas på ett stort intresse med många goda förslag. Kommuninvånarna har nu chansen att släppa loss sin fantasi, men kreativiteten har sina gränser. Eftersom det är en kommunal arena finns det regler att förhålla sig till.

– Bland annat får det inte vara något personnamn, så hur gärna man än vill går det till exempel inte att hedra någon gammal Lerumsbo. Sen får det gärna ha en geografisk anknytning, säger Dag Oredsson.

Om namntävlingen kommer att innehålla något pris är inte klart än. Även här har kommunen ett snårigt regelverk att anpassa sig till.

– Vi får exempelvis inte lotta ut priser.