Baltichov startar sektion för beachhandboll

Handboll

Beachhandboll är en växande gren av handboll och i Baltichov är intresset stort. Så stort att klubben nu väljer att bilda en egen sektion. Förutsättningen är att det finns någonstans att spela och kommunen ser nu över möjligheterna att anlägga planer.

Handboll är sedan länge en året-runt-sport med Partille Cup som den stora turneringen sommartid. Men handbollsspelarna beger sig inte bara till konstgräsplanerna för att utöva sin idrott, den spektakulära varianten på sand lockar också. I somras åkte Baltichov med sju lag till Åhus för att delta i den ena av landets två stora beachhandbollscuper.

– Efterfrågan ökar i klubben och beachhandboll ligger i tiden, det växer både i Sverige och världen. Turneringarna har varit lite som firmafester för handbollen. Man åker för att ha kul, men det finns också en tävlingsnerv, säger Mikael Antonsson, ordförande i Baltichov.

Därför har styrelsen i klubben tagit beslutet att bilda en egen sektion för beachhandboll. Detta för att kunna stötta lagen som utövar denna del av sporten på ett seriöst sätt. Mikael Antonsson gör en jämförelse med fotbollens futsal som utvecklats mycket de senaste åren.

– Varje sport måste hitta nya sätt att göra sig relevanta för kommande generationer.

För att kunna genomföra satsningen måste det dock finnas lokala planer att bedriva verksamhet på.

– Vi vill ha tre planer och eftersom det är utomhus så kan ju vem som helst använda dem, det är en tillgänglig sport för allmänheten, säger Mikael Antonsson.

Önskemålet är att anlägga dem i centrala Lerum, en vid Aspens badplats och två i Nyebroparken. Lena Nilsson, fritidsintendent med ansvar för anläggningsfrågor, har precis börjat att undersöka förutsättningarna.

– Till exempel finns det ju regler att rätta sig efter vad man får göra på en badplats och där måste ju miljöenheten få säga sitt, säger hon.

Även Aspevallen och Dergården, där det redan finns en beachvolleybollplan, är andra alternativa placeringar. Om kommunen går vidare med projektet är det troligt att man först ordnar med provisoriska planer innan det blir aktuellt med permanenta planer.

Hur stora är utsikterna att planerna bli verklighet?

– Det kan jag inte svara på nu, men det är spännande när föreningar vill och vågar satsa. De har en bra plan och har gjort ett bra grundarbete och det är ju något positivt ur ungdomssynpunkt. Många lägger av och idrottar i 16-årsåldern och detta är en rolig grej, det är allvar men ändå lite lek, säger Lena Nilsson.

Handbollsklubben inväntar nu besked från kommunen.

– Får vi till planerna så tar vi nästa steg att utbilda tränare med hjälp av förbundet och bilda lag i olika åldersklasser, säger Mikael Antonsson.