Foto: Mathias Larsson
Sällsynt fångst. Lyckan är stor för alla som lyckas fånga en mal, som är en av världens största sötvattenfiskar. Max Gylling är en av ytterst få fiskare som lyckats fånga en albinomal.

Drömfångst i Tjeckien

Lerum

Det finns dem som rest runt i Europa och fiskat efter den eftertraktade malen i decennier utan att ens få en skymt av en albinomal. Och så finns det Max Gylling, som inte behövde mer än tre kast för att fånga den vita jätten.

Lerumsbon Max Gylling är en fiskeentusiast som ägnar sig åt alla möjliga former av fiske, han varierar sig både när det gäller metoder, platser och typ av fisk. Men han hade aldrig prövat lyckan att fiska efter mal innan han reste till Tjeckien för några veckor sedan. Han åkte dit med kompisen Mathias Larsson, som skulle göra ett reportage för tidningen Fiskejournalen.

Mötte levande legend

I Tjeckien träffade de Jakub Vágner som är en levande legend i branschen och tillsammans med honom begav de sig till hans egen sjö Lake Pohan utanför Prag. Fisket efter mal, som är en av världens största sötvattenfiskar, är en stor industri i södra Europa och för Max var det en ynnest att överhuvudtaget få följa med på resan. De hann knappt börja innan han kände ett rejält ryck.

– Malar i sig är ovanliga att få och ingenting man drar upp på beställning och det dröjde tills jag dragit in den innan jag såg att det var en albinomal, berättar han.

Svårare att få att hugga

Det vita malen, eller albinomalen, är inte bara extremt sällsynt utan också skyggare än vanliga malar och svårare att få att hugga på kroken. Jakub Vágner berättade exalterat att det finns malfiskare som rest runt i Europa i över 25 år utan att ens få syn på ett exemplar.

– White catfish is a lifetime dream, säger han till Fiskejournalen.

Mathias Larsson förevigade händelsen med sin kamera.

– Jag stod lite vid sidan om och fotade fajten. Det var jävligt fräckt och extra häftigt var det att han fick den med spinn, som är ännu svårare än med mete, förklarar han.

När Max efter några minuters kamp stod med fisken i sin famn mätte de den till 155 centimeter.

– Den var rätt rejäl även om det finns betydligt större malar. Den vita malen växer inte lika snabbt men det är inte storleken som är det speciella, säger han.

Det sägs att fiskare brukar vara duktiga på att överdriva när de talar om sina fångster, men Max bräcker de flesta fiskehistorier när han sanningsenligt berättar om bravaden utanför Prag.

– Det är bara att vara ödmjuk och inse det faktum att man måste ha lite flyt också. Detta var en extrem bonus, säger han.