• Foto: Daniel Elfvelin
    Mattias Lundberg avgjorde mot Lagan.
  • Foto: Daniel Elfvelin
    Joel Ekström.
  • Foto: Daniel Elfvelin
    Oscar Johansson.

FBC tog första allsvenska segern

Innebandy

Det är mycket ungt och mycket nytt i årets upplaga av FBC Lerum, men i söndagens allsvenska hemmapremiär var det en veteran som fick sista ordet. Mattias Lundberg gjorde det avgörande 6–5-målet mot Lagan IBK.

Istället för trånga Rydsbergshallen spelade FBC Lerum sin första hemmamatch i den betydligt rymligare Estrad arena. Efter storförlusten i förra helgens premiär var det viktigt att vinna mot Lagan, som också är allsvensk nykomling.

Tränaren Mattias Flodén tycker egentligen att de individuella misstagen var alldeles för många, men hyllar ändå spelarna som visade en imponerande lagmoral.

– Jag tycker att det är fantastiskt starkt att vi lyckas vinna matchen med tanke på att vi skänkte bort bollen i för många situationer. Normalt sett kan sådana grodor leda till pyspunka, men vi visar en urkraft genom att hela tiden komma tillbaka, säger han.

Tydligt matchmönster

Anton Jurado Sjölund gav Lerum ledningen efter knappt två minuter, men repliken kom snabbt och sedan skulle matchen följa samma mönster. Hemmalaget gjorde ledningsmål på ledningsmål men varje gång kvitterade Lagan.

Till sist såg det ut som att båda lagen skulle få med sig poäng, men med exakt en och en halv minut kvar gjorde Mattias Lundberg 6–5. Efter ett kort glädjevrål sneglade han upp mot jumbotronen för att se hur lång tid som återstod.

– Jag vet att vi är starka i spel fem mot sex och att vi har ett bra försvar men det går inte att känna sig trygg, i en annan match blev det tre mål den sista minuten, säger matchhjälten.

Gästerna tog mycket riktigt ut målvakten, men lyckades alltså inte att komma ikapp trots slutforcering.

– Det var otroligt skönt och detta var lite av en måstematch. Vi är båda nykomlingar som sannolikt kommer att slåss om nytt kontrakt, säger Mattias Lundberg.

Mattias Flodén instämmer.

– Egentligen är det ingen idé att fundera över sånt i efterhand, men det hade varit en monumental skillnad om vi förlorat.

Sprängde barriärer

Och det handlar inte enbart om att det var en nyckelmatch då Lagan är ett lag som FBC bör ha bakom sig när serien är slut.

– Självförtroendemässigt är det viktigt att vi tar för oss tidigt. Vi kom till matchen med noll poäng och noll gjorda mål, det var många mentala barriärer som sprängdes idag.

Tränaren ser dock brister som måste åtgärdas.

– Arbetsmässigt var det ingen dålig insats, men du måste också vara kristallklar i huvudet i varje byte i varje match, det är den stora skillnaden mellan division 1 och allsvenskan.

Visar framfötterna

Kanske måste spelarna också få mer tid tillsammans innan samarbetet klaffar ordentligt. Även om vissa block i formationerna är desamma som under fjolårssäsongen så är ingen femma intakt.

Spelare som Mattias Lundberg, med många säsonger bakom sig i laget, är något av en raritet. Det är många av de unga nykomlingarna som slagit sig in i startuppställningen. Bland dem 16-åringarna Oscar Johansson och Joel Ekström som till och med tagit plats i förstafemman.

– De har visat att de är tillräckligt bra för den här nivån och då ska inte åldern vara ett hinder. Jag tycker att det är viktigt att våga ge de unga chansen, säger Mattias Flodén.