Arkivfoto: Daniel Elfevlin
Per Alexandersson.

Flodas unga lag ner i femman

Fotboll

Efter en spelarflykt inför säsongen visste Floda Boif att en tuff säsong väntade. I söndags avslutades serien med ytterligare en i en lång rad av förluster. Med bara tre poäng åker laget ner i division 5.

Den sista matchen spelades mot Lunden Överås som vann med 3–1 efter att Emil Hjortsberg gjort ett tröstmål i 89:e minuten. Det var lagets 17:e förlust för säsongen. Floda har många poäng upp till närmsta lag, Africa United, efter tre oavgjorda matcher och inte en enda seger.

– Inför året lämnade ett tiotal spelare föreningen. Många av dessa var ordinarie startspelare förra året. Kvar hade vi sex seniorspelare. Att vi skulle få ett otroligt tufft år visste vi tidigt, säger lagledaren Thomas Holgersson.

Otur i våras

Han tycker att laget gjorde en förhållandevis stark vår med flera bra matcher som ändå slutade med uddamålsförluster.

– Det fanns lag som nästan bad om ursäkt för seger eller oavgjort.

Bakslagen fortsatte när ytterligare tre seniorspelare lämnade laget i somras. Flera av vinterns nyförvärv har heller inte kunnat spela på grund av studier och skador.

– Hösten blev än mer besvärligt. Många matcher hade vi sju, åtta startspelare som är 16-18 år. Även om de gjorde fantastiska insatser vägde de för lätt mot erfarna tunga spelare. 

Thomas Holgersson framhåller dock att laget fortsatt att kämpa och spelade åter jämnt med motståndarna i seriens slutskede.

– Vi har valt att satsa på våra egna unga spelare. Det kommer att ta tid men hela föreningen är överens om det är på det här sättet vi vill jobba. Dessa juniorer och de få äldre spelare som ställt upp har gjort det fantastiskt och nu har vi spelare som vill spela och har sitt hjärta i vår förening.

Nystart i femman

Planen är att bygga upp laget i division 5.

– Visst är vi intresserade av etablerade spelare, men vi ger aldrig avkall på vår grundinställning att bygga föreningen med våra egna spelare. 

2019 kommer de att få lyssna till en ny röst i omklädningsrummet. Tränaren Jon Pétur Robertsson lämnade sitt uppdrag redan för några veckor sedan. På önskelistan står en eller flera ersättare som tycker om att utbilda unga spelare och som ska ha ett nära samarbete med juniorledarna.

– Just nu ligger vi i en seriös diskussion om tränare till nästa år. Ingenting är klart, säger Thomas Holgersson.

I samma serie, division 4A, spelade även Stenkullen Goik som slutade fyra. Tabellplaceringen var redan klar inför den sista matchen där FC Komarken vann med 2–1. Nicklas Westman gjorde Goik:s mål när han kvitterade till 1–1 i slutet på första halvlek.