• John Hagbys vinnarbild i kategorin klassiskt porträtt, While my guitar gently weeps. Foto: John Hagby
  • John Hagbys silverbidrag i kategorin fine art, Scarred for life. Foto: John Hagby
  • Med bidraget Pogonophile fick John Hagby lika många poäng som tvåan i kategorin klassiskt porträtt. Foto: John Hagby
  • John Hagby

John tog nytt guld i foto-SM

Nöje

LERUM: Efter sina tidigare framgångar var det inte utan anspänning som John Hagby deltog i årets upplaga av SM i fotografi. När tävlingen avgjorts kunde han andas ut, den slutade med nya medaljer – ett guld och ett silver.

Det var med en delvis ny skepnad och ett nytt namn som årets svenska mästerskap arrangerades i Sollentuna. Porträtt-SM har blivit till SM i fotografi med ett utökat antal kategorier som täcker en större del av fotofältet. Till skillnad från tidigare tilläts även amatörer att delta.
John Hagby är positiv till utvecklingen och för hans del slutade tävlingen med guld i kategorin klassiskt porträttfoto och silver i fine art.

– Det börjar nästan bli en vana, säger John Hagby.

Faktum är att det är mer än nästan en vana. Lerumsfotografen har nu tagit segrar i tre SM i rad.

– I år var jag lite nervös, det kändes mer viktigt. Jag tror att jag ökade förväntningarna på mig lite grann i och med att jag har vunnit tidigare. Jag förväntade mig inte att jag skulle vinna, men att det skulle gå bra.

Hade reglerna tillåtit mer än en medalj per kategori hade det dessutom blivit en dubbel i klassiskt porträttfoto, där John Hagby också tävlade med ett bidrag som fick samma poäng som silvermedaljörens.

– Det är klart att det känns fantastiskt och det verkar som att mina bilder funkar hos en internationell jury.
Vinnarbilden While my guitar gently weeps visar en allvarlig man tillsammans med sitt instrument.

– Han är en musiker som jag fotar då och då som är en otroligt glad människa. Senast sa jag till honom att jag gärna skulle vilja ta några allvarliga bilder också, jag vet att han har ett fantastiskt djup och han tillät mig att komma honom in på livet och det tycker jag lyser igenom.

Även silverbidraget Scarred for life är en bild präglad av stort allvar. Ärren från kvinnans självskadebeteende syns tydligt på armarna som är korsade över bröstet.

– Hon föreläser om psykisk ohälsa och visar att det inte är något att skämmas för att man mår dåligt, men att det finns hjälp att få och att det går att bli bättre. Jag tycker att både blicken och ärren visar att det finns en historia.
Totalt blev det en sjundeplats för John Hagby som koncentrerar sig på fine art och klassiska porträtt, vilka nu bara utgjorde två av tio kategorier.

Är du sugen på totalsegern framöver?
– Nästa steg är att steppa upp, men då måste jag nog lägga mer energi på att planera i förväg. Men det är klart att något år är tanken att försöka ta hem hela titeln.

Ytterligare en Lerumsbo åkte hem från SM med ett guld. Amatörfotografen Per Ekdahl vann den nya kategorin reportage med en bild från sommarens skogsbränder.

I måndags fick John Hagby ytterligare ett positivt besked, för tredje året togs han ut i svenska landslaget i fotografi. Senast blev det en fjärdeplats i Photographic World Cup.