Foto: Sandra Jansson

Julia debuterar som fantasyförfattare

FLODA

Julia Thimberg Silfwerling har skrivit berättelser så länge hon kan minnas, och nu är hennes debutbok klar.
När boksläppet sker i december finns hon inte i Sverige, eftersom hon studerar till journalist – i London.

– Att skriva utkastet till ett bokmanus kändes naturligt. Det svåra var att redigera och skriv om, konstaterar Julia.
– Kill your darling, som de säger.

Den häftade boken, Imperiet som föll och en Katt, beskriver Julia som en typisk fantasy, eftersom hon själv läst mycket av den genren när hon var yngre. Hon förklarar att den dock är skriven ur ett mer modernt perspektiv där varje karaktär har bra och dåliga sidor och alltid agerar utifrån sina egna värderingar. Här finns inga damer i nöd som behöver räddas utan i grunden handlar det om ett imperium som står inför ett inbördeskrig och om hur världen går under.
– Jag hade idén till några karaktärer och testade att sätta in dem i en situation och ett sammanhang, sedan växte boken fram av sig själv.
– Jag hoppas att den kan ta med någon på ett äventyr så som bra böcker kan göra med mig.

Julia är uppvuxen i Floda, närmare bestämt i Drängsered, med föräldrar, tre bröder och en syster. Hon har alltid haft en förkärlek för att resa, så när gymnasietiden var över åkte hon till USA för att under ett års tid arbeta som au pair. Därefter följde ett volentärarbete med djur i Costa Rica i fem månader och sedan studerade hon spanska i Spanien under lika lång tid.
– Sedan jag tog studenten har jag spenderat mer tid utomlands än i Sverige, men jag vet inte riktigt vad det är som lockar. Jag saknar Sverige ofta och då speciellt Floda med skogen och Sävelången.
– Jag har ovanan att plötsligt tröttna på ett ställe och bestämma mig för att åka till något nytt. Jag älskar känslan av att komma till en helt ny plats och sedan hur bubblande det är när den platsen blir till vardag och jag har anpassat mig efter kulturen och språket.

I oktober förra året började Julia en ny fas i livet då hon bestämde sig för att åka till London och plugga journalistik. Att det blev journalistik förklarar hon med att hon tycker det är ett spännande och viktigt yrke, speciellt med tanke på så mycket felinformation som finns och att människor utan källkritik sprider propaganda och hatiska åsikter på nätet. Helst vill hon skriva resejournalistik, men ser även jobbet av en fri press viktigt för yttrandefriheten och demokratin.
– Att jag flyttade just till London var för att det känns som en bra plats att starta karriären på, lite oavsett var jag hamnar, och dessutom känns det bra att passa på att göra så mycket som möjligt innan jag blir fast någonstans.

Julia bor i en lägenhet som hon delar med tre andra i statsdelen Wandsworth i sydvästra London. Vid sidan av utbildningen arbetar hon i en pub på ett bryggeri.
– Jag älskar mitt jobb och fick det trots att jag aldrig serverat en öl tidigare. Några av mina närmaste vänner i London har jag träffat på puben och det är som att jag har fått en liten familj här borta.

Trots att Julia studerar på heltid och även jobbar en del har hon tid att träffa sina vänner. En vanlig dag spenderar hon ungefär fem timmar i skolan, sedan jobbar hon eller ägnar tiden åt självstudier. Flera kvällar tränar hon boxning eller kickboxning och några gånger i veckan åker hon till klättergymmet för att klättra.
– Jag blir kvar här minst ett och halvt år till, då jag är klar med utbildningen. Sedan vet jag inte. Jag gillar inte att hugga saker i sten.
– Men jag älskar London och just nu i mitt liv är det rätt ställe att vara på.
Ann-Charlotte Edgarann-charlotte.edgar@lerumstidning.com