Håkan Klamas har vigt sitt liv åt teatern. Oftast regisserar han och skriver manus, men i föreställningen Rent mjöl i påsen står han åter på scenen.

Klamas med Rent mjöl i påsen

LERUM

På lördag återkommer den tidigare Lerumsbon Håkan Klamas till Lerum och Dergårdsteatern med sin egenskrivna fars.
– Det är alltid lika roligt att spela i Lerum, som jag ser lite som min hemmaplan, säger han.

– Senast jag spelade teater var i mars, så visst är jag lite sugen och det ska bli kul att kliva upp på scenen igen.
– Det är alltid en kick och det fina med teater är att man får respons direkt, vilket ger massa energi.
Håkan Klamas är född och uppvuxen i Lerum, där han också tog sina första teatersteg. Tillsammans med nuvarande kompanjonen i Comedy Art Teatre, L Per Pettersson, uppträdde de för kamraterna på skolan så fort tillfälle gavs.
–Vi spelade lite musik och framförde lite allmänt trams, men det var populärt, minns han.
– De andra uppskattade att vi vågade och efter det fick jag blodad tand.

Efter gymnasietiden på Porthälla gymnasium i Partille var Håkan med och startade en teatergrupp, där de medverkande både musicerade och bjöd på underhållning. Några år senare startade han och L Per Pettersson Stuber Kluns, som bland annat gjorde tolv direktsända sketch-program i TV21.
Komedi på Vallarna
Idag jobbar alingsåsaren Håkan halvtid med Comedy Art Theatre, och den andra halvan jobbar han med att skriva nya manus, regissera föreställningar och premota sina pjäser. Under några år spelade han också komedi på Vallarna i Falkenberg och har regisserat en mängd föreställningar, bland annat Lerumsrevyn 2011 till 2013.

Rent Mjöl i Påsen är en lustspelsfars med en lagom snurrig historia om två systrar som ska dela upp arvet efter sin mor. Inte helt lätt, ska det visa sig, då deras morbror – bagaren Ruben – gör allt han kan för att förvirra sin omgivning. Dessutom dyker det upp en förförisk TV-kändis, en onödigt vacker kläddesigner, en hunsad make och en långhårig man utan byxor, vilket komplicerar saken ytterligare.
– Jag spelar den hunsade maken som släpas med till landet av sin fru. Min rollkaraktär hade mycket hellre varit kvar i stan och spelat på hästarna.

Pjäsen spelades i vintras på Vänersborgs Teater, men den här gången blir det en miniturné, där ensemblen står på Palladiums scen på fredag, på Dergårdsteatern på lördag och i Trollhättan helgen därpå.
Med sig har Håkan Klamas rutinerade farsskådisar i form av Maria Zeffer Johnsson, Thomas Fridén, Magdalena Palm, Lars-Ove Larsson, Josefin Johansson och Jerker Ahlrot.
 

  • ANN-CHARLOTTE EDGAR