Arkivfoto: Daniel Elfvelin
Alinde Fredriksson blev fyramålskytt

Klasskillnad när Floda vann derbyt

Innabandy

FBC Lerum hade ambitionen att ge Floda IBK en ordentlig match i derbyt. Det lyckades, i en period, sedan ryckte favoriterna till en överlägsen seger, 12–2.

På pappret har Floda det klart starkaste laget och man tog också ledningen med 1–0 genom mål av den tidigare FBC-spelaren Sofie Ryynänen i sjätte minuten. Men gästerna hängde med bra i den första perioden som slutade 3–1.

– Där anser jag att vi är det bättre laget. Vi får bra tryck, men tyvärr får vi inte hål på deras försvar och de är hemskt effektiva i sina omställningar, säger Christoffer Sturesson, tränare i FBC.

Rycket kom i den andra perioden. Floda gick ifrån till 7–1 innan målkalaset fortsatte i den tredje perioden.

Het femma

Fyramålsskytten Alinde Fredriksson gjorde här tre mål inom loppet av fyra minuter. Tillsammans med systrarna Elin och Emma Lundblad (två mål och två assist var i matchen), samt backarna Jessica Birks och Caroline Chamoun utgör hon en svårstoppad förstafemma.

– Den andra perioden är jag väldigt missnöjd med, vi kommer inte alls upp i nivå och de äter upp oss och tar över spelet fullständigt, säger Christoffer Sturesson.

Flodatränaren Jonas Lundblad gör en liknande matchanalys. Han är nöjd med första periodens försvarsspel och spelvändningar och tycker sedan att hans lag dominerade allt mer.

– De står upp ganska bra i den första perioden men efter det trummar vi på och de har inte mycket att komma med, anser han.

Höll tempot

Jonas Lundblad är framför allt imponerad av att hans lag följde matchplanen från start till mål.

– De gör det vi kommit överens om och tränat på. Vi visste att de skulle sätta press på oss men vi spelade oss ur pressen och sen slog vi aldrig av på takten. Det är lätt att hamna i motståndarnas tempo men alla tre linor presterade bra innebandy i högt tempo i 60 minuter, sammanfattar Jonas Lundblad.

Blir det någon riktig derbystämning i en så ojämn match?

– Det finns alltid en liten nerv i ett derby och det var en rolig match, för oss i alla fall. Fortsätter vi på den här vägen kan det gå hur som helst framöver.

Saknar trygghet

FBC-tränaren är desto mer besviken och hoppas att hans lag ska bjuda på hårdare motstånd i returmötet.

– Det är samma situation som förra året. Då förlorade vi stort på hösten och sedan var vi nära en poäng, eller till och med en vinst, i vårens match. Vi har ett väldigt ungt lag och som helhet måste vi bli tryggare i spelet, säger Christoffer Sturesson, som även berömmer lokalkonkurrenten.

– Floda spelar en jättefin innebandy och det ska bli roligt att se hur långt de kan gå den här säsongen.

Fotnot: Matchens lirare i respektive lag blev Sofia Brydolf, Lerum, och Elin Lundblad, Floda.