• Foder. Det slagna höet blir mat till lantbrukarnas djur. Arkivbild: Carina Svensson

Kommunen lovade bort annans mark

Kommunen

Lerums kommun lovade bort mark som redan var utarrenderad. Resultatet blev att flera bönder vaknade upp till att någon annan hade slagit höet på deras mark. Orsaken verkar vara dålig kommunikation.

Mitt under värsta foderbristen i den stekande julihettan fick Lerums kommun ett samtal från en kvinna som undrade om kommunen hade någon mark som hon fick slå höet på, något som G-P var först med att skriva.

Kommunen skickade ett mejl med en karta med en lång rad gulmarkerade fält. Det fanns också ett meddelande, i detta stod det ”Här kommer en karta där det gula är kommunal mark och där går det bra för er att slå hö :). Om du har fler frågor så är du varmt välkommen att höra av dig igen.”

– Det är oerhört tydligt, säger mannen som säger att han har ett kompanjonskap med kvinnan.

Inte arrenderad

Han åkte ut och tittade på markerna.

– Vi såg att någon hade varit där och skördat så vi vände oss till kommunen igen för att få det bekräftat att vi fick slå höet, och fick beskedet att det inte var några problem. De sa att marken inte var utarrenderad, fortsätter han.

Det var först efter att höet var slaget, i början av september, som det uppdagades att det var andra bönder som arrenderade marken.

– Då vände vi oss till kommunen igen och fick beskedet att om vi rullade höet så skulle kommunen stå för kostnaderna, säger mannen, som har denna konversation sparad.

Gott samarbete

I meddelande står det att om han hjälper ett lantbruk med att rulla höet så står kommunen för kostnaden. Det står även ”Vi ber så mycket om ursäkt för den uppkomna situationen och tackar för gott samarbete”.

Mannen skickade fakturan till Lerums kommun, som dock inte vill betala hela summan.

De drabbade lantarbetarna fick höbalarna som slogs på deras mark, och i vissa fall fick de också balar utöver det som skördats hos dem, eftersom de hade tänkt skörda senare och därmed skulle ha fått mer hö.

– Jag tycker att det inte är mer än rätt, bönderna ska inte drabbas. Kommunen har sagt att de ska ersätta mig för kostnaden för dessa extrabalar men hittills är det jag som har lagt ut pengar.

Mannen är väldigt besviken på Lerums kommun.

– Jag tycker synd om bönderna. Jag är inte en person som skulle röra någon annans mark, det här blev heltokigt. Jag försökte bara hjälpa till med foderbristen, vi lade ut våra balar på Foderhjälpen.

Men du skulle väl även tjäna pengar på det?

– Jo, men vi tog till största del självkostnadspris och bara en liten summa utöver det.

Bästa möjliga

Elin Elebring, enhetschef på kommunens Kom- In, menar att mannen har gjort fel. Han skulle ha haft ett ordentligt avtal innan han slog höet. Enligt henne fanns ett samförstånd om att marken inte skulle skördas innan ett avtal var tecknat.

– Men det var en olycklig formulering i mejlet samtidigt fanns ett muntligt samförstånd om att mottagaren skulle återkomma, erkänner hon.

Har ni brustit i kommunikationen?

– Ja, vi var inte tillräckligt tydliga.

Kommunen anser sig ha gjort bästa möjliga av situationen för att hjälpa de drabbade bönderna.

– Vårt fokus är att hjälpa lantbrukarna. Någon ville ha ersättning för förlorad inkomst, och fick det, en annan ville ha mer hö, och fick det. Sedan bad vi också om ursäkt till samtliga, och de andra tyckte ursäkten var det viktigaste.

Mannen som slog höet har fått information om att han skulle få ersättning, vad händer med det?

– Han har fått besked om att han ska få ersättning för arbetet med att rulla höet på en av lantbrukarnas mark, och det ska han också få, men inte för arbetet på den övriga marken, svarar Elin Elebring.

Mannen säger också att de ringde kommunen efter att ha tittat på markerna i juli, och att de då fick besked att marken inte var utarrenderad. Enligt honom hade problemet inte uppstått om kommunen bara hade varit tydlig vid det tillfället. Har du någon kommentar?

– Vad jag vet kontaktade han inte kommunen under sommaren. Vi hade flera lantbrukare och djurhållare som hörde av sig i juli och önskade slå hö på kommunens mark för att få foder till sina djur. I samtliga fall skrevs det avtal för korttidsarrenden, svarar enhetschefen.

Men kommunen är väl inte felfri?

– Nej, vi har gjort misstag. Vi har varit slarviga i kommunikationen i första mejlet och även när vi inte tog reda på hela situationen innan vi lovade att betala. Vi lovade betala honom när det först upptäcktes att han hade slagit hö på mark som var utarrenderad, men då visste vi inte att han hade slagit hö på flera marker.