Konditorn från Lerum är svensk mästare

Lerum

Dessertmästaren Disa Molin, som både bor och jobbar i kommunen, vann nyligen den prestigefyllda tävlingen Årets konditor.

– Det känns fantastiskt bra, säger hon med ett skratt.

Smakmässigt bestämde hon sig tidigt, men det var vissa tävlingsmoment som deltagarna inte fick reda på förrän sent och dem var de tvungna att hitta bra idéer och lösningar för i stunden. Lerumskonditorn har använt traditionella smaker som svartvinbär men också de trendiga asiatiska smakerna yuzu och sudachi.

Vad innebär vinsten?

– Det är en stor ära att få titeln. Fantastiskt att ha blivit utnämnd av juryn, som består av Sveriges bästa konditorer.

Vinsten innebär bland annat prispengar på 40 000 kronor.

Vad ska du göra för pengarna?

– Vet inte säkert men det blir antagligen en inspirationsresa. Lyxigt att kunna unna sig det.

Juryns motivering löd:

”Likt en upplevelse på tivoli har årets vinnare bjudit på en variation av lugna, oväntade och blixtrande smak- upplevelser. Juryn kände sig som passagerare på en färd i kärlekstunneln och den festliga dagen avslutades med en dessert som skapade ett pirr i magen likt åkturen i en slänggunga. Vi ställer oss alla i kö för att köpa årskort på vinnarens tivoli.”

Intresserade kommunbor behöver inte åka långt för att testa någon av hennes kreationer. Disa Molin är sedan i höstas anställd som konditor på Nääs fabriker hotell och restaurang.

Det var inte första gången hon hamnade på prispallen i tävlingen Årets konditor, hon kom trea 2013. Året därpå var hon med i tv-programmet Dessertmästarna och kom också då på tredje plats. Nu är hon åter klar som finalist i tävlingen Årets konditor.