Konstnärer laddar inför konstrundan

TOLLERED

På fredag blir det vernissage för Konstrikets årliga konstrunda på Partille herrgård, även kallat slottet i folkmun.
Under helgen har sedan 73 konstnärer i fem kommuner, varav 25 från Lerums kommun, öppet hus i sina ateljéer och verkstäder.

– Vernissagen är väldigt trevlig och det är kul att träffa de andra konstnärerna, konstaterar Liane Leinsdorff, som är en av sju i AteljE 20, som håller till i Gamla kontoret i Tollered.
– Några av oss kommer att vara på slottet under delar av tiden för att vakta tavlorna.

Konstriket startade 2012 och har sedan dess årligen stått bakom konstrundan. I Tingshuset finns Sten-Åke Lundqvist, i Konstfabriken Hedefors bruk ställer en handfull konstnärer ut, dryga tio personer öppnar upp sina hem och så de sju kvinnorna i AteljE 20.
– Vi började med att måla för Kent Larsson nere på Nääs, men har funnits i den här ateljén de senaste fem åren, berättar Lena Magnusson.
– Det är trevligt att måla tillsammans och vi är duktiga på att ge varandra kritik. Fastnar man i sitt måleri är det alltid någon som kan komma med förslag hur man ska gå vidare.

Vännerna i AteljE 20 ser bara fördelar med att stå under samma tak. De säger att de inspirerar varandra, men också gör saker tillsammans. Bland annat åker de och tittar på utställningar och senast i augusti var de i Stockholm.
– Så åker vi på målarresor varje vår, men vår stadiga träff är på tisdagar, berättar Birgitta Olsson.
– Ibland går vi ut och målar i den fina naturen, som finns här.
Kvinnorna i AteljE 20 berättar att de alla har olika stilar och uttrycken i målningarna är många.
– Det är lustigt att vi efter alla dessa år behåller vår egen stil och inte tar efter någon annan, säger Liane Leinsdorff.
– Vi inspireras naturligtvis av varandra, men behåller vår egen stil.

På tisdagsmötena ger medlemmarna sig själva uppgifter. Det kan vara att göra en målning med vänster hand eller bara få använda tre färger. Vid några tillfällen har de ställt upp ett stort staffli och turats om att gå bakom för att sätta sin prägel på det vita pappret.
– Det kan bli alldeles fantastiskt, konstaterar Cecilia Lind Larsson.

De fem som möter upp i sin ateljé säger att de alltid ser fram mot timmarna tillsammans och att de blir väldigt produktiva när de träffas. Det finns ju ingenting annat som pockar på deras uppmärksamhet.
– Det är alltid mysigt att komma hit och träffas, konstaterar Lena Magnusson, men fortsätter:
– Ibland tar jag mig hit vid en annan tid än på tisdagen. Det kan vara skönt att vara ensam också.
Om några dagar är det alltså dags för alla 73 konstnärerna att visa upp sina verk i de fem konstkommunerna Lerum, Partille, Härryda, Mölndal och Alingsås. Under fredagens vernissagen på herrgården i Partille finns samtliga konstnärer på plats med ett av sina verk. De kan sedan beskådas under helgens två dagar. Konstnärerna arbetar inom en rad olika områden som måleri, textil, skulptur, smide, smyckekonst, glas, keramik och fotografi.

  • Ann-Charlotte Edgar