Arkivfoto: Daniel Elfvelin
Elin Lundblad utsågs till matchens lirare mot Zenith.

Kvalsuget Floda spänner bågen

Innebandy

Vårens tredjeplats i serien har gett mersmak för Floda IBK. Efter den framgångsrika fjolårssäsongen med ett nykomponerat lag är målet nu att ta en kvalplats till allsvenskan.

Tiden som lillasyster i kommunen och ett lag i den nedre regionen av serien är förbi. 2017 knöt Floda till sig flera starka nyförvärv och blev ett topplag i division 1. Därmed är man inte rädd för att ta sig an den här säsongen ett tydligt mål.

– Förra säsongen kom det in många nya, bland annat jag och mina döttrar (Elin och Emma), och vi visste inte riktigt vad vi skulle ha för målsättning. Men i år vill vi spänna bågen lite, vi vill försöka nå kvalet, sen får vi se vad som händer, säger tränaren Jonas Lundblad.

Hur slagkraftigt lag har ni?

– Minst lika bra om inte bättre än förra säsongen, vi har fyllt på med en del nyckelspelare.

Nyförvärv

Även i år har Floda värvat från FBC Lerum. I juni presenterades Sofie Ryynänen som nyförvärv och en månad senare återvände Matilda Cedwin till sin moderklubb. Man har även gjort klart med Nathalie Töth från Fristad och Hilda Tuneroht från Partille. Och truppen kan få ytterligare tillskott.

– Vi väntar på svar från två utomstående spelare och förhoppningsvis blir Stina Jansson spelklar senare under säsongen, hon är ute och reser nu.

Inte en enda spelare har lämnat Floda, dock saknas Amanda Andersson som rehabiliterar efter en korsbandsskada, samt Vendela Nilsson, som har problem med sina luftrör och utreds av läkare.

Övertaggade

I lördags krånglade sig Floda ur premiären med tre poäng efter en svajig inledning borta mot IK Zentih. Ett nervöst och övertaggat Floda hamnade snabbt i ett 3–0-underläge. Före periodens slut hade man kvitterat, men sedan tog Zenith återigen ledningen innan Floda vände och vann med 4–6. Efter ett mål och en assist utsågs Elin Lundblad till matchens lirare. Ett nytt styrkebesked av 21-åringen som brottats med både blodproppar och hjärtbesvär.

– Det är riktigt kul att se att Elin är där hon är efter hennes tuffa period. Många andra hade nog lagt klubban på hyllan för länge sen, säger Jonas Lundblad

Derbyfavoriter

Nu väntar match mot FBC Lerum i Alléhallen på fredag.

Känner ni favoritskapet?

– Ja, det gör vi, men det hade vi förra säsongen också och jag tycker att tjejerna tacklar det bra. Sen är ett derby alltid ett derby men får vi till vårt spel och får fart på bollen så ska det nog gå vägen.