Peter Sjöberg. Arkivfoto: Daniel Elfvelin

Lerums IS jumbo igen

Fotboll

2019 skulle andas nystart och början på en resa tillbaka till division 2. Istället blev det en ny jumboplats, respass igen, och nu väntar spel i division 4 för Lerums IS.

Sistaplatsen har varit klar sedan länge och det blev förlust även i den avslutande omgången i söndags då LIS föll med 2–0 borta mot Jonsereds IF. Likt vid många andra tillfällen den här säsongen stod laget upp väl i sora delar av matchen utan att få med sig någon poäng.

– Det har varit många uddamålsförluster där vi inte varit tillräckligt bra på att hålla våra ledningar, för vi har haft ledningen många matcher. Vi har heller inte varit tillräckligt bra på att förvalta våra målchanser samtidigt som vi har blivit straffade när motståndarna haft sina starka perioder. Men sen är det okunskap också, tabeller ljuger aldrig och det är svårt att förklara bort 18 förluster, summerar tränaren Peter Sjöberg.

Säsongen utvecklade sig i en helt annan riktning än vad både ledare, spelare och andra personer kring laget tänkt sig. När Peter Sjöberg tog över som tränare i vintras var han och styrelsen överens, efter att laget åkt ner från tvåan skulle man bygga om från grunden.

Omsättningen på spelare var stor och LIS skulle förändra sitt spelsätt och etablera ett mer passningsinriktat spel som håller för division 2. Det fanns inga krav på snabba resultat och man satte inte upp något mål att laget skulle ta klivet direkt upp igen. Men det fanns inte heller på kartan att man skulle rasa rakt igenom division 3 också.

Peter Sjöberg ser många anledningar till att säsongen slutade som den gjorde. Efter att LIS tappade några erfarna spelare hade man behövt ett par nyförvärv till. I bristen på mittbackar kom stjärnspelaren Emmanuel Boakye från Ghana som en skänk från ovan i vintras, men glädjen blev kortvarig när han försvann utomlands innan serien drog igång. I somras tappade LIS sedan ytterligare en nyckelspelare då lagkaptenen Felix Kasper gick till Västra Frölunda.

Med facit i hand är det inte mycket som Peter Sjöberg skulle ha gjort annorlunda. Hade han fått spela om säsongen hade han dock i viss mån återgått till en spelmodell som mer går ut på att ”dunka boll”, som tränaren uttrycker det.

– Det kan jag ångra lite grann, vi var lite naiva, men styrelsen ville att vi skulle bli mer spelförande och det ville jag också, säger Peter Sjöberg.

Tränaren lämnar nu sitt uppdrag och tar på sig ansvaret för degraderingen.

– Det är inget snack, det är jag som är ytterst ansvarig. Jag sa till styrelsen redan i våras att de gärna fick sparka mig. Nu behöver de en ny röst.

Efterträdaren är utsedd.

– Dragan Sinik från juniorlaget tar över. Jag hoppas att så många spelare som möjligt stannar, men det kommer nog att bli en föryngring. Ännu mera föryngring, säger Peter Sjöberg.