Lerums 15-åringar vann seniorserien

Fotboll

Med hänvisning till att de var för unga nekades Lerums IS F03 spel i juniorserien den här säsongen. Men man hittade ett kryphål i regelsystemet, anmälde laget till seniorspel, och sprang igenom serien med enbart segrar.

Efter att ha varit helt överlägsna i sin egen ålders- klass ville LIS 15-årstjejer ha en större utmaning den här säsongen. Planen var att spela juniorfotboll men eftersom reglerna säger att spelarna måste vara mellan 16 och 19 år fick LIS tänka om. Och går det inte att ta sig över ett hinder så får man kliva runt det.

– Det fanns inga åldersregler för seniorspel så där kunde vi spela istället. Konstiga regler kan nog de flesta tycka men så blev det, säger ledaren Peter Andersson, som tycker att Göteborgs Fotbollsförbund har ett fyrkantigt synsätt.

Snabbt spel nyckeln

Tjejerna, som officiellt spelat under namnet Lerums IS (B), fick plats i division 4A.

– Det var självklart nervöst inför de första matcherna i serien, och en utmaning att möta spelare som är mycket äldre och fysiskt större och starkare men tjejerna har löst det jättebra med snabbare spel och högt matchtempo, säger Peter Andersson.

15-åringarna har med besked visat att de är mogna för seniorspel. Redan inför den näst sista matchen mot Kode i fredags hade LIS säkrat seriesegern. Det blev en ny vinst med 4–0, trots att båda målvakterna saknades och att spelare från F04- och F05-laget hoppade in på grund av flertalet skador och sjukdomar. I söndags avslutades sedan serien med ny seger, 8-2 mot Romelanda/Skepplanda.

I skytteligatoppen

Därmed har LIS vunnit alla matcher i serien och sätter punkt med en målskillnad på 79–9. Lagets båda flicklandslagsspelare har vräkt in mål på de tolv matcherna. Alice Söndergaard vinner skytteligan på 34 mål, skuggad av Hanna Wijk på 32 mål.

Efter succén i seniorsammanhang väntar åter spel mot mer jämnåriga motståndare 2019. LIS ska då spela i ett nystartat SM för 17-åringar. Serien startar med ett geografiskt indelat seriespel följt av slutspel.

– Vår plan är att enbart spela i denna F17-serie som förhoppningsvis blir extra intressant eftersom den är regional och troligtvis inkluderar lag från både Göteborg och Västergötland, säger Peter Andersson.

Även LIS A-lag kommer på en topplacering i Göteborgs andra division 4-serie. LIS har spelat färdigt och ligger just nu tvåa i tabellen, men petas ner en placering om Askims IK vinner sina två återstående matcher.