• Tagning. En arkivbild från inspelningen i Hjällsnäshallen. Foto: Liselotte Persson
  • Tagning. En arkivbild från inspelningen i Hjällsnäshallen. Foto: Liselotte Persson
  • Tagning. En arkivbild från inspelningen i Hjällsnäshallen. Foto: Liselotte Persson
  • Tagning. En arkivbild från inspelningen i Hjällsnäshallen. Foto: Liselotte Persson

Lerumsfilm visas runt om i världen

Gråbo

Lerumsfilmen Skoldiscot röner framgång. Christian Zetterbergs film om ung kärlek visas på en rad filmfestivaler runt om i världen.

Hur känns det?

– Lite galet. Vi trodde inte Skoldiscot skulle gå så bra på festivaler som den gör. Men det är väldigt roligt och vi har fått mycket positiv respons, svarar Christian Zetterberg, som är uppvuxen i Gråbo och bodde där fram till nyligen.

Filmen visar en ung killes trevande steg mot sin kärlek, en annan ung kille. Den har redan vunnit flera priser på Frame filmfestival, bland annat tungviktspriset Bästa film. Nu fortsätter alltså framgångssagan för Gråboproduktionen, som spelades in i Hjällsnäshallen.

Modigt

Vet du varför den visas på festivalerna?

– Svårt att veta helt säkert. Men det kan bero på att Skoldiscot lyfter vikten av att ha modet att våga vara sig själv samtidigt som vi skildrar en ung ålder och gör det ur barns perspektiv. Något som inte är så vanligt och som säkert ofta glöms bort. Barn känner och upplever samma saker som oss vuxna, skillnaden är att många av upplevelserna är för första gången och påverkar dom så mycket mer, svarar filmaren och fortsätter:

– Samhället undviker gärna att prata om barns kärlek och sexualitet. Vi skakar bort det som faser, något som kommer och går eller aldrig finns på riktigt. Skoldiscot väljer att lyfta det till ytan.

Christian Zetterberg kom nyligen hem från Nordisk panorama där Skoldiscot var del av Young Nordic.

– Det kändes väldigt stort och kul då vi för första gången fick visat filmen för vår huvudsakliga målgrupp, barn som är mellan 10 och 13 år.

Under Young Nordic visas film för Malmös skolbarn på fullsatta visningar. Barnen får sedan träffa regissören, ställa frågor och delta i ett samtal om filmen, tematik och dess skapande.

Storslaget

– Utöver Nordisk panorama så måste jag säga att det är svårt att välja vilken jag tycker känns störst att få vara med vid. Filmen visas nu på ett flertal stora festivaler i både USA och Storbritannien. Men Leeds filmfestival i England känns häftigt, då det är en av Storbritanniens största filmevenemang, Oscar och BAFTA kvalificerad. Och vi är nominerade för Best Queer (Bästa film om homo-, bi- trans- och queerpersoner).

Kommer du att vara med på någon/några av visningarna?

– Jag önskar att jag kunde besöka allihop. Men det blir redan mycket resor i filmskapandet och tiden räcker inte till. Jag och min producent besöker Leeds filmfestival i England nu i veckan och deltar på ett flertal networkningträffar med internationella producenter och distributörer.

Representerar

Sedan ska filmteamet till Novemberfestivalen, där de representerar Västra Götaland efter vinsterna på Frame filmfestival i Göteborg. Novemberfestivalen är SM i ung kortfilm.

Har du något annat du vill säga?

– Ja, en kul nyhet är att vi har blivit erbjudna ett distributionsavtal med en tysk agentur som ska distribuera filmen som förfilm på biograf och till olika streaming/video on demand tjänster i Europa.

– Det är en ny upplevelse och en fantastisk ära att filmen blir så fint mottagen.

Inspelningen skedde i Hjällsnäshallen under en helg. Totalt var det 76 personer på plats, och av dem var 55 barn.

– Filmen är baserad på en sann händelse som jag bevittnade när jag jobbade på ett skoldisco. Jag kände sådant medlidande med pojken, han stod länge och tittade kärleksfullt mot någon på dansgolvet och jag försökte lista ut vem det var. Jag har varit där själv, inte på exakt samma sätt men jag har också stått där utan att våga närma mig den jag var kär i, har Christian Zetterberg förklarat i en tidigare artikel.