Arkivfoto: Björn Dinau
Luciageneralen Magnus Lansenfelt tittar på när förra årets lucia Emma Malmgren blir krönt.

Lions lägger ner luciatåget

Kommunen

Efter mer än 50 år går Lerums tradition med luciatåg i graven. Arrangören Lions får inte ihop en tillräckligt stor trupp.
– Det är ett tråkigt och tungt beslut, men det är ett beslut vi var tvungna att ta. Vi kan inte trolla med knäna, säger luciageneralen Magnus Lansenfeldt.

När årets luciafirande sker om två månader blir det utan ett luciatåg som åker kors och tvärs genom kommunen för att sprida sång, ljus och värme. Det var på ett möte i måndags som Lions bestämde att man lägger ner traditionen.

– Vi har bara fått in tre anmälningar och vi måste ha minst sju för att det ska gå ihop, förklarar Magnus Lansenfeldt.

Arrangören har försökt att rekrytera tjejer både genom annonsering och genom att sprida budskapet via tidigare medlemmar i luciatruppen.

I flera år har man kämpat för att få ihop tillräckligt stora trupper, men i år var ansträngningarna förgäves.

– Vi har sonderat terrängen och kan inte göra mer. Det är stor skillnad jämfört med för 8, 10 år sedan då vi fick in 15-20 anmälningar, konstaterar Magnus Lansenfeldt.

Flera kommuner har lagt ner sina luciatåg de senaste åren och för Lerum är det en 52-årig tradition som går i graven. 1965 arrangerades det första luciatåget och Lions blev arrangör i mitten av 90-talet. Magnus Lansenfeldt har varit luciageneral i 20-talet år och upplevt hur intresset successivt svalnat. Varför det blivit så har han svårt att svara på.

– Flickorna har berättat att det är svårare att få ledigt från skolan men jag tror mer att det handlar om samhället idag, det är något i mentaliteten, säger han.

För Lions del innebär det nedlagda luciatåget att man tappar en av sina viktigaste intäktskällor och Magnus Lansenfeldt tycker synd om alla äldreboenden där luciorna spridit glädje varje år.

Den värdefulla silverkronan, som legat hos guldsmeden i väntan på en ny gradering, lämnas tillbaka till Lerums kommun.

– De får behålla den i någon kartong.

När och om kronan kommer att placeras på något nytt luciahuvud är oklart. I nuläget finns inga planer på att försöka återinrätta traditionen nästa år.

– Lionsmedlemmarna är inte 50 plus utan 70 plus och det är väl så att orken tryter. Det är ett jättejobb, säger Magnus Lansenfeldt.