Arkivfoto: Daniel Elfvelin
Henrik Widlund.

Målet: Allsvenskan 2025

Handboll

Lokaliserad mellan handbollsmetropolerna Partille och Alingsås har Baltichov ett tufft utgångsläge. Men efter en stark tillväxt de senaste åren har klubben satt upp ett mål, att spela i både herr- och damallsvenskan 2025.

Damlaget ska ta sig upp ett pinnhål i seriesystemet. Som nykomling i division 1 var man inte med och slogs om de allsvenska platserna men kom på en mittenplacering förra säsongen. Herrlaget i division 2 behöver ta två steg upp i seriesystemet. Den nye ordföranden Mikael Antonsson är medveten om att det är ett tufft mål som fastslagits av styrelsen.

– Vi har en utmaning eftersom vi är inklämda mitt emellan Alingsås och Sävehof. Det är skillnad för till exempel Lindesberg där det inte finns så många alternativ, säger han.

Det finns ingen ambition att utmana de två elitserieklubbarna, tvärtom har Baltichov ett samarbete med Sävehof som bidrar med spelare som inte lyckas slå sig in i deras A-lag. Grunden ska dock läggas genom stora barn- och ungdomskullar.

– Basen i A-lagen ska vara egna produkter. Vi vill bygga långsamt och stabilt, bygger du för snabbt så rasar grunden, säger Mikael Antonsson.

Större attraktionskraft

Avancemangen i seriesystemen får inte äventyra resten av verksamheten, de ekonomiska och organisatoriska faktorerna avgör. Den diskussionen fanns redan när man tackade ja till damernas division 1-plats förra säsongen. Satsningen handlar heller inte om att behålla talangerna till varje pris, varje spelare måste ta sitt eget beslut.

– Men om vi har en bra seniorverksamhet på en bra nivå så är det lättare att få spelarna att stanna kvar.

Damtränaren Jesper Nielsen är inne på samma linje.

– Varför ska vi utveckla de andra Göteborgsklubbarna? Det är bättre att vi kan erbjuda både elit och bredd här hos oss, säger han.

Med en så bra ungdomsverksamhet som klubben har tycker han att Allsvenskan är rätt ambitionsnivå.

– Nu kan jag bara prata för damsektionens del, men jag tycker att det är ett mål som är realistiskt och kan vi förbättra oss lite för varje år så är det uppnåeligt.

Naturligtvis realistiskt

Herrtränaren Martin Thyr är också optimistisk.

– Naturligtvis är det realistiskt. Jag gillar att göra jämförelsen med Torslanda och Kungälv som för några år sen var på samma nivå som vi är på idag. Idag är Kungälv etablerat i Allsvenskan på herrsidan och nykomlingar i Elitserien på damsidan. Torslanda är etablerat i Allsvenskan på både dam- och herrsidan, säger han.

Nyckeln är en tydlig vision och en handlingsplan och organisatoriskt håller herrlaget redan idag god allsvensk klass, enligt Martin Thyr. Staben har vuxit det senaste året och innehåller nu en sportchef, en huvudtränare, två assisterande tränare, lagledare och materialförvaltare. Organisationen ska byggas ut ytterligare och samtidigt höjs kraven på spelarna.

– Vi har med start våren 2017 påbörjat ett arbete att få in en träningskultur på herrsidan. Baltichov ska inte vara en klubb man är i för att varva ner utan för att man vill något med sin handboll.

I dagsläget har laget fem gemensamma träningspass i veckan med hög närvaro och intensitet.

– Jag jobbar efter filosofin att vi som division 2-klubb ska träna som topplagen i division 1 och när vi är på division 1-nivå ska vi träna som lagen i Allsvenskan, allt för att vara redo när vi kliver upp.