Med maten i centrum

Floda

Kommunen har fått ett nytt matcentrum att räkna med i det gamla garveriet i Floda. Fokus ligger på hållbarhet, ökad kunskap och kärlek om och till mat.

Garveriets restaurang, kafé och bageri slog upp portarna den här veckan. Den stora lokalen i bottenvåning är inredd i industriell design. Ursprungsbyggnaden har tagits tillvara och tillägg i samma stil har gjorts. Här finns förutom kök och matsal en stor vedeldad bakugn, inglasat utrymme för matlagningskurser och bryggeri.

– Fokus är att prata om mat och då framför allt hållbar mat. Vi vill försöka påverka vår samtid, säger Matts Johansson, delägare i verksamheten.

Varför?

– För att vi står inför ett klimathot och miljöutmaningar, svarar han.

Men ni ska ha kött?

– Ja, men vi har inte kött från den stora industriella köttproduktionen utan från mindre gårdar. Det är svårt för män som mig att vara utan kött, jag kan inte tänka mig att vara utan en riktigt god bit kött, men det är helt klart så att vi äter för mycket kött i Sverige idag.

Närprodukter

Mejeriprodukterna är från Skålldals ekomejeri i Kode, ett mejeri som även tänker på att minska svinnet genom att alla delar i produkten används.

All mat ska vara producerad inom en 20 mils radie och komma från riktigt små gårdar och tillverkare eller från större tillverkare som är ekologiskt certifierade. Vissa varor, som kaffe och te, kommer längre härifrån men även här är produkterna från små gårdar där man vet att villkoren är bra.

Tillvaratar

En annan tanke är att svinnet ska minska, målet är till noll procent. Men det är också så att man inte köper frysta storförpackningar med till exempel broccolibuketter.

– Det går att använda saker som många slänger, som broccolistjälkar och rödbetornas blast, säger Matts Johansson.

– Och laxskinnet, tillägger Karin Forsberg, och fortsätter:

– Jag trodde först att de skojade när de sa att de skulle tillaga laxskinn men det gjorde de inte. Och det smakade bra som en mindre del av måltiden.

I lokalerna ska det också anordnas matutbildningar. Och det är flera producenter som producerar sin egen mat i Garveriets gamla industrilokal, till exempel finns det ett bryggeri och en fiskodling, som öppnar senare i år eller under nästa år.

Garveriet fungerar också som en mötesplats och tankesmedja för allt som rör hållbar mat och utöver restaurang och bageri finns också konferenslokaler.

– Vi har tre våningar som vi kallar ät, möt och lär. Så är innehållet i stort, men även om första våningen innehåller mestadels ät så finns inslag av de andra områdena här också, förklarar Karin Forsberg.

Svanlik

När Jonas Brandström tog över fastigheten sa han:

– Garveriet är den fula ankungen som är på väg att bli en vacker svan. Jag är övertygad om att Garveriet kommer att bidra till Flodas utveckling som en attraktiv plats att bo och leva på.

Det har tagit sin tid men nu har han och hans kompanjoner tagit stora steg mot förverkligande av visionen. Även om visst återstår är målet inom räckhåll. Tanken är att hela anläggningen ska vara klar 15 november.