Foto: Per Andersson
Nyförvärv. Efter nyår börjar Emelie Nordqvist tävla för LKK. Bilden är från SM förra vintern när hon tog silver i sin klass, Ungdom 15.

Ny landslagsåkare klar för LKK

Konståkning

Lerums Konståkningsklubb har gjort klart med ytterligare en landslagsåkare. Emelie Nordqvist är en målmedveten 14-åring som drar nytta av erfarenheterna från flera issporter.

Det är en ung, men redan välmeriterad åkare som lämnar Landvetter för Lerum. Nyförvärvet har bland annat ett silver från USM förra vintern på meritlistan ochden här säsongen har hon fått plats i juniorlandslaget.

Som ytterligare ett bevis på förtroendet från Svenska Konståkningsförbundet är hon tillsammans med nye klubbkompisen Albin Samuelsson uttagen i ungdomslyftet, en satsning där åkare från hela Sverige bland annat få delta på läger och tränas av internationella toppåkare.

– Jag tyckte att Lerum verkade som en bra elitsatsande klubb med många åkare och det fungerade inte riktigt för mig i Landvetter, förklarar Emelie sitt klubbyte.

Bra sammanhållning

Hon har redan börjat träna med LKK men eftersom hon skiftar förening mitt under säsongen dröjer det till den 1 januari 2019 innan hon formellt kan tävla för Lerum. Hon känner både den ansvarige huvudtränaren Girts Jekabsons och några åkare sedan tidigare och har fått ett bra intryck under sin första tid i sin nya omgivning.

– Det finns en bra gemenskap i Lerum där alla är schyssta och glada och vi är mer som ett team. Landvetter är en mindre klubb, säger hon.

Emelie tränar tillsammans med ett tiotal elitsatsande åkare och de inspireras av varandra.

– När jag ser andra klara saker så vill jag också kunna göra det.

GP-debut i Litauen

Emelie är en målmedveten 14-åring som satsar mot de stora mästerskapen. I september gjorde hon debut i en grand prix-tävling för ungdomar i Litauen och i vinter hoppas hon fylla på prisskåpet med ytterligare en SM-medalj.

Emelie beskriver sig som en ganska jämn åkare, där det dock finns en del att jobba på i hoppen medan stegen och piruetterna är styrkorna. Hon lade grunden för en bra skridskoteknik tidigt när hon kombinerade konståkning med både ishockey och bandy.

– Med tre issporter blev det mycket åkning och jag tänker att jag lärde mig en lite annorlunda skridskoteknik när jag växlade mellan hockeyskridskor och konst- åkningsskridskor.

Att valet sedan föll på konståkning var givet.

– Jag var inte så bra med klubban och det jag tyckte var kul var att hoppa, snurra och åka. Och så tyckte jag det var lite coolt med de fina klänningarna som de stora åkarna hade.

Även idag kombinerar Emelie konståkningen med andra aktiviteter, dans och fotboll.

– Dansen hjälper mig i konståkningen och fotboll spelar jag mest för att det är kul, jag har spelat sen jag var sex år men det blir inte så mycket under tävlingssäsongen. Nu får jag se hur jag får ihop det med nya schemat.

På väg tillbaka

I och med Emelie Nordqvists övergång har LKK för tillfället två åkare i blågult då även Oliver Praetorius tillhör juniorlandslaget.

Även vårens nyförvärv Jelizaveta Kopaca har landslagsmeriter. Med minsta möjliga marginal petades hon ner på reservlistan men berättade i en intervju med LT i somras att hon hade goda förhoppningar om att återta sin ordinarie landslagsplats redan i början på hösten. Dessvärre drabbades hon dock av en skada när hon tränade utanför isen.

– Hon är på väg tillbaka men hoppar inte fullt ut än och kommer därför inte att tävla i tid för att kvalificera sig för SM. Målet är att tävla i vår och så blir det nya tag inför våren och nästa säsnong, säger Helena Rosén Andersson, ordförande i LKK.