Osäkert. Hunden Julia när hon precis hade kommit till Sverige.

På villovägar ensam och rädd

Tollered

Hunden Julia är försvunnen sedan i somras.
Julia hade precis kommit till Sverige när hon rymde från sitt nya hem i Tollered och nu verkar hon vara någonstans i Gråbo eller Alingsås.

Johanna Hökerud Pantzar och hennes man Roger älskar hundar. De har flera hemma på gården i Tollered och tar också hit hemlösa hundar från Rumänien.

– Vi försöker hitta bra hem till dem, och om de nya ägarna av någon orsak inte kan ha hundarna hos sig efter ett tag så tar vi tillbaka dem. Det är så viktigt att det blir tryggt och bra. Det är bättre att vi försöker hitta ett nytt hem än att de läggs ut på facebook och blocket, säger Johanna.

Glädje

I juli i år fick familjen nytillskott, blandrashunden Julia flyttade in hos dem. Hon hade tidigare varit gatuhund och de senaste åtta månaderna bott i ett hundshelter i Rumänien.

– Olika orsaker gjorde att vi inte fick reda på att hon aldrig hade bott hos en familj. Vi hade gjort annorlunda om vi hade vetat det, förklarar Johanna

Sorg

Julia var rädd men inte ilsken på något sätt. Det tog två dagar i det nya hemmet innan hon rymde. Paret hittade henne. Men sedan tog det inte särskilt lång tid innan hon lyckades rymma igen.

– Vi tror att hon klättrade över staketet, en del hundar kan göra det. Hon hittades i ett stall i Rödene när hon rymde första gången och det var dit hon tog sig nästa gång också.

Nästa rymning blev dock inte lika tursam. Julia blev påkörd och svimmade. Vänliga människor hörde av sig till Johanna och Roger, som dock inte hann fram innan Julia hade hunnit ge sig iväg igen. Därefter vet de inte säkert var hon är.

– Det har varit ett stort engagemang från omgivningen. Människor har tagit kontakt via facebook och mobil. De delar ut efterlysningar och ringer om de har sett något, önskar lycka till och skickar styrka. De allra flesta är vänliga och vill verkligen hjälpa till. Vi har fått tips om hundar i Kungälv, Nödinge, Borås och Lygnared, men ingen av dem har varit Julia. Tyvärr, säger Johanna.

De senaste tiden har de fått samtal om att Julia har befunnit sig i Björboholm och Ingared. Nu hoppas Johanna och Roger att alla som ser henne hör av sig till dem.

– Hon har inte haft det lätt i sitt liv, och nu vill jag att hon ska komma hem så att vi kan ta hand om henne, säger Johanna med stor sorg i ögon och röst.