• Foto: Daniel Elfvelin
  Erik Andersson och Linus Ahlgren.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Less förstalag i semifinal mot Långedrag.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Malcolm Björsson.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Elsa Aronsson.

Silverglädje i lag-SM

Segling

För tredje gången i klubbens historia arrangerade Lerums Segelsällskap i helgen lag-SM i optimist. Lerums seglare hade roligt under de intensiva racen och som bonus blev det ett silver.

Efter värdskapen 2001 och 2008 har det dröjt tio år innan lag-SM ännu en gång avgörs på Aspen. 28 lag har deltagit, men när LT besöker tävlingen tidigt på söndagseftermiddagen återstår bara fyra av dem. Less Erik Andersson och Linus Ahlgren har seglat färdigt för helgen, men från en motorbåt på sjön följer de sina klubbkompisar i semifinalen mot Långedrags Segelsällskap.

Less har deltagit med tre lag. Varken Eriks eller Linus lag var bland de åtta främsta som lade beslag på platserna i finalgruppen. Debutanten Linus är ändå nöjd med tävlingen medan Erik hade hoppats på fler vinster. Han tycker att de blev bortdömda flera gånger, men deppar inte.

– Det är extra kul att segla på hemmaplan där man känner alla och Aspen är bäst, det är ganska unik vind här som vrider sig mycket och det kan vi Lessare ha nytta av, säger han.

Rolig tävlingsform

Både Linus och Erik tycker att lagsegling är den roligaste tävlingsformen. Dels för att det blir roliga race i högt tempo på korta banor, dels för att det är den gemensamma insatsen som räknas. Samarbetet, och inte den enskilda prestationen, avgör.

– Man försöker ha en så bra plan som möjligt men sen pratar man ute på sjön, säger Linus.

– Det är korta kommandon som ”jag tar henne” eller ”jag slår”, förklarar Erik vidare.

En av lagets medlemmar får rollen att förstöra för motståndarna medan de andra försöker ta sig runt banan så snabbt som möjligt. I den pågående semifinalen fungerar taktiken perfekt för Less. Malcolm Björsson stör ut seglarna från Långedrag så att Hampus Ljungberg, Elsa Aronsson och Erik Rahm kan ta de tre första platserna.

Till final

Segern innebär att Less kvitterar till 1–1 i matcher och laget fullbordar sedan vändningen genom att vinna det avgörande racet. Finalen blir inte lika lyckosam. Kullaviks kanot och kappsegling klubb vinner med 2–0, men silvret kommer som en glad överraskning.

– Det var inte helt väntat eftersom de i år var rankade först som sjunde lag, lite ovanligt för Less, och dessutom har de haft det lite tufft i tävlingarna inför SM, säger Hans Hörfelt, projektledare för lag-SM. 

Han tycker att klubben lyckats väl med det intensiva evenemanget där drygt 200 båtar deltagit. Tävlingen kom igång lite sent när det var stiltje på lördagsmorgonen, men arrangörerna hade is magen med vetskapen om att vinden var på väg in över land från kusten.

– Sen har det blåst konstant mellan sju och tio sekundmeter. Fem hade kanske varit optimalt men det har varit bra seglingar. Vi ska vara nöjda och det har varit kul, men nu är jag lite trött, säger Hans Hörfelt.