Britta Bring är sedan några år ordförande i Aktiespararna i Lerum. Nu hoppas hon på ett ökat intresse för aktier och fonder och att många kommer på utbildningskvällen. Inte minst kvinnor och ungdomar.

Sparar i aktier på lång sikt

STENKULLEN

Alla bör ha en sparad slant för oväntade utgifter, till pension eller bara för att sätta guldkant på tillvaron. Då är aktiemarknaden den bästa.
Det anser Britta Bring, som sedan några år är ordförande i Aktiespararna i Lerum. Nu bjuder de in till en utbildningskväll.

– För mig som aktieägare handlar det inte om att göra jätteklipp, utan jag är långsiktig i mina investeringar.
– Jag har varit med om flera finansiella kriser, men eftersom jag sparar på sikt har det inte bekymrat mig att börsen har gått ner. Som jag ser det återhämtar den sig alltid och det löser sig på sikt.
Brittas intresse för aktier började när hon inte hade sparade pengar så hon kunde följa med sina vänner på en resa. Hon bestämde sig för att belåna huset för en liten summa pengar. Därefter vände hon sig till banken och köpte sin första aktie.
– Det gick bra och ganska snart hade huset fått tillbaka det jag lånat. Jag tullade lite på mina aktieinvesteringar och kunde bland annat köpa solceller till husets tak och en bil.

Aktieintresset ökade och genom vänner kom Britta i kontakt med Aktiespararna och började köpa ekonomitidningar. Hon läste allt hon kom över och gjorde fler investeringar när tillfälle gavs.
Samtidigt som hon blev aktieägare bestämde hon sig för tre saker. Att skaffa sig en egen ekonomi, skaffa sig egna vänner och att utveckla sitt andliga liv.
– Pengar har jag, som ger mig frihet och även en massa vänner, även om det bara är en knippe som jag är riktigt tight med. Andligheten har jag utvecklat genom meditation och yoga.
Inom aktieskolor finns det sju gyllene regler, som är bra att känna till. Bland annat att tänka långsiktigt, och fatta egna beslut.
– Det handlar också om att ta ansvar och läsa på ordentligt om företaget man satsar pengar i.
– Häng inte med flocken, även om det kan vara svårt att inte haka på en expert som ger råd. Det handlar ju ändå om att man ska sova gott på natten.

Britta Bring konstaterar att ju tidigare den unga människan börjar spara desto bättre. Att lägga undan en liten peng för att skaffa sig ett kapital rekommenderar hon.
– När det väl är dags att investera i aktier har den unga människan någonting att börja med.
– Även om jag är en långsiktig aktieägare ska man inte ”gifta sig” med sina aktier. Det går att ångra sig eller att man behöver få loss pengar, även om man naturligtvis inte vill sälja med förlust.
Britta konstaterar också att det är viktigt att sprida riskerna av sitt innehav och inte lägga allt i samma korg. Det kan hända saker i bolaget väldigt snabbt.
– Det optimala är naturligtvis att köpa billigt och sälja dyrt, konstaterar hon

För fem år sedan avgick dåvarande ordförande i Aktiespararnas lokalavdelning och Britta berättar att hon inte ville ta över den posten, men det blev så av sig självt. När valberedningen efter något år frågade om hon formellt kunde ta klubban, sa hon ja.
– Idag är vi runt 250 medlemmar och brukar bjuda in intressanta företagare tre gånger på hösten och fyra gånger på våren, berättar hon.
– Det här med aktier är otroligt spännande och inspirerande och vi hoppas naturligtvis på att fler vill vara med. Inte minst kvinnor och ungdomar.

Nästa torsdag kommer Robert Andersson till Gradängsalen på Lerums gymnasium för att hålla i en utbildningskväll. Något han gjort under flera år med stor inriktning på unga aktiesparare, som också går in gratis till föreläsningen.

 

  • Ann-Charlotte Edgar