Tillverkar marmelad i Hedefors

Hedefors

I de puttrande grytorna i köket i Hedefors bruk tillverkas chiliolja och marmelader av säsongens bär och frukter. Devisen är lokalt, småskaligt, gott och kvalitativt.

I den gamla restaurangen på Hedefors bruk håller Hotell Dahlia till. Här kokar Helena Dahlgren och Tatiana Temm sin marmelad. Och det går bra. Verksamheten växer kontinuerligt.

– Den som vill är välkommen att titta in. Dörren är ofta öppen och vi bedriver förutom mathantverk också växthotell, säger Helena.

De lägger marmeladen i glasburkar med fin design, ritade av Helena, som även är grafisk formgivare.

Förutom försäljningen genom 35 återförsäljare i butik, som handelsboden Hilma och Evert i Lerum, har Hotell Dahlia också varit med på marknader och matvandringar. För ett par veckor sedan var det dags för årets upplaga av matvandringen Lokalproducerat i västs matfest. Då hade även andra producenter bord i lokalen i Hedefors.

– Det kom jättemycket folk och vi hade väldigt trevligt, konstaterar Helena.

Odlar själv

Några av marmeladsorterna är päron/ingefära, mango/habanero, kokos/passion samt röd chilimarmelad. Innehållet varierar något beroende på säsong. De flesta ingredienserna kommer från Helenas trädgård eller växthus, och så också chilin. Det är inte bara i marmelad chilin har hittat sin rättmätiga plats. Helena och Tatiana tillverkar även chiliolja med rejäl hetta. Den har svensk ekologisk rapsolja som bas och är smaksatt med Bhut Jolokia, som är en av världens hetaste chilifrukter, och den smakrika Hot Orange. Chilin är odlad i Hotell Dahlias växthus i Göteborg och oljan är, som sagt, tillverkad i Hedefors.

Förutom marmeladmakandet har de också växthotell. Privatpersoner och andra kan lämna in sina växter för vinterförvaring. En storkund är till exempel Villa Belparc.

Lyckat möte

Idén till växthotell kom när Helena hade ett möte med en kompis och hennes kollega, Tatiana Temm.

– Jag var tvungen att lämna mötet, för jag hade en kille som skulle komma och lägga golv i mitt växthus. Och när jag berättade det sa Tatiana med sprudlande entusiasm:

– Har du växthus. Vad bra. Jag har dahliaknölar som du kanske kan förvara åt mig.

Tatiana kom på idén att starta en facebooksida med informationen om det nya växthotellet, och hon kom på namnet – Hotell Dahlia.

Helena tog tacksamt emot idén.

– Jag är inte så mycket till idéspruta själv, mer av en genomförare, konstaterar hon.

Det tog inte många dagar innan förfrågningarna om växthärbärge ramlade in.

– Så det stod klart att idén var bra. Sedan var det bara att köra igång, säger Helena med ett leende.

Tatiana blev därefter Helenas affärspartner.

De båda hotellägarna beskriver sig själva som personer med fyra stora gemensamma intressen:

– Människor, mat, grönska och glädje. Detta tillsammans med en del utbildning inom matförädling, växter, smak och sensorik driver hotellet åt just det håll vi har lust med, förklarar Helena.

Andra företag

Hon har dessutom kvar sina tidigare verksamheter, bland annat företaget som arbetar med grafisk form och odlingarna i växthusen. Det finns också ett samarbete med Lärjeåns trädgårdar och Vägen ut-kooperativen, som är sociala företag som säljer miljövänliga produkter och tjänster samtidigt som man skapar arbete åt människor som inte kommer in på arbetsmarknaden.