Johanna Stenberg är delad ledare av skytteligan inför den sista omgången. Foto: Daniel Elfvelin

Tollered/Floda klar seriesegrare

Fotboll

FOTBOLL: Det var en deppig kväll efter att Torslanda kvitterat på övertid och sett till att Tollered/Floda inte fick fira seriesegern. Laget började ladda för en spännande sista omgång, men bara några dagar senare kunde laget korka upp champagnen när det enda hotet Sävedalen föll mot Jitex Mölndal.

Det var på bortaplan i torsdags som Tollered/Floda hade chansen att säkra seriesegern i division 3.

– Vi räknade inte med att göra det, det kan man inte göra, men vi ville göra det. Samtidigt är Torslanda bra och det visste vi om, säger tränaren Tomas Granbom.

Hemmalaget tog ledningen samtidigt som Tollered/Floda hade förtvivlat svårt att förvalta sina målchanser med bland annat en missad straff och flera sumpade frilägen.

Men till sist kom utdelningen genom två sena mål av Victoria Drake och Jenny Calocchio. I cirka tio minuter hade Tollered/Floda guldet i sin hand innan kvällen trots allt slutade i moll. Klockan hade tickat över 90-strecket när Torslanda fick en hörna och kvitterade till 2–2.

– Det är klart att folk var ledsna och besvikna i omklädningsrummet, men inställningen är att vi ska klara det nästa vecka istället, sa Tomas Granbom efter matchen.

Så länge skulle de dock inte behöva vänta på guldfirandet. Tre dagar senare slog nämligen Jitex Mölndal tabelltvåan Sävedalen, som inte längre har möjligheten att komma ikapp.

– 110 års-presenten levererad, konstaterar Tomas Granbom, och syftar på Tollered IF:s jubileum.
– Vi firade med träning i en och halv timme, 22 tjejer på Spinnarvallen i kylan. Efter träning firade vi med sedvanligt champagnesprutande.

Festen fortsätter på lördag kväll efter att Tollered/Floda avslutat serien mot just den hjälpande handen Mölndal Jitex.

– Och i november blir vi bjudna på något extra av föreningen.

Det är sex år efter sammanslagningen som Tollered/Floda nu tar nästa steg upp i seriesystemet. 2012 slog grannklubbarna ihop sina lag i åldersklasserna F96 till F99 och tre år senare började de spela i seniorserien. 2015 vann Tollered/Floda division 4 på första försöket och har sedan dess varit med i toppen av division 3. 2017 växte laget rejält med anledning av en spelarflykt från LIS och de senaste två säsongerna har man haft två lag i seriespel.

Seriesegern kommer trots att vägen inte varit spikrak. Två av nyckelspelarna har saknats under var sin halva av säsongen. Tidigt i våras bröt Johanna Stenberg svanskotan och var inte tillbaka i spel förrän i somras då hon avlöste forwardskollegan Clara Wernbo, som flyttade för vidare spel och studier i USA. Deras betydelse för laget syns i seriens skytteliga som de toppar på 13 mål var tillsammans med Sävedalens Nathalie Larsson.

Ytterligare spelare har lämnat laget, men lika många har tillkommit. Två av nyförvärven under året är den tidigare flicklandslagsspelaren Julia Johansson och Julia Larsson, Pixbos tidigare lagkapten som nu lagt innebandyklubban på hyllan.

– Det har varit ett fantastiskt år och det viktigaste är att vi är lika många spelare när vi börjar som när vi slutar, säger Tomas Granbom.

Han hoppas på några nyförvärv till inför nästa säsong men är övertygad om att laget redan idag har de kvaliteter som krävs för division 2.

– Ser vi på Öckerö som gick upp förra året så har de kvar samma trupp och ligger tvåa i serien.