Foto: Daniel Elfvelin
Philip Liljevald, Erik Fernhall och Jesper Ahl.

Trio i TV-pucken efter hårt jobb

Ishockey

Först kom lättnaden, sedan glädjen. Lerumskillarna Philip Liljevald, Jesper Ahl och Erik Fernhall klarade sig igenom den långa uttagningsprocessen och tar plats i Göteborgs TV-puckslag. Idag, onsdag, startar turneringen.

Det är många sporter som har svenska mästerskap, distriktslagsturneringar andra rikstäckande arrangemang för ungdomar. Men det finns få om någon motsvarighet till ishockeyns TV-pucken, som med hjälp av ett stort intresse i media blivit en anrik turnering. För landets ishockeyungdomar är det här så långt in i det idrottsliga finrummet det går att komma och i år har turen kommit till -03-kullen.

För den LBK-fostrade trion pendlade känslorna när beskedet om uttagningen kom.

– Det var jäkligt stort, i början kände jag lättnad och sedan kom glädjen efter en stund. Det var en lättnad att få beskedet efter att ha jobbat så hårt under så lång tid, säger Jesper Ahl.

Bättre självförtroende

Det var för drygt två veckor sedan de fick reda på att de tagit plats i laget som består av 18 utespelare och 3 målvakter Uttagningarna startade redan förra året och därefter har truppen successivt bantats ner, men tankarna om TV-pucken har funnits betydligt längre än så.

– Jag har kollat på TV-pucken sedan 99:orna spelade, jag känner några av dem. Jag ville spela där, men kände att det inte fanns på världskartan att jag skulle få vara med, då tänkte jag att det fanns bättre spelare i Göteborg, säger Erik Fernhall.

Men självförtroendet har stärkts sedan han lämnade Lerum för Frölunda förra säsongen. Till den här säsongen klippte även Philip Liljevald och Jesper Ahl navelsträngen när de gick till Hanhals. Trion är noga med att framhålla att de trivdes väl i sin moderförening som de tycker är en bra och seriös klubb, men gräset var ändå för grönt på andra sidan.

Vad gäller just TV-pucken så anser de att det är lättare att få ögonen på sig i de större klubbarna, som dessutom har en större stab av tränare kring laget. Klubbytena gör också att de flyttar upp en division och får spela i U16 elit.

– Det är ett bättre tempo på både träningarna och matcherna. Man måste åka snabbare och skjuta hårdare och då utvecklas man automatiskt, säger Jesper.

Jagar drömmar

Philip tycker även att han har mognat utanför isen.

– Jag ser till att sova tillräckligt och man måste planera ordentligt så man hinner med läxorna. Vi har träningsledigt på onsdagar men annars åker vi till Kungsbacka varje dag klockan fyra och kommer inte hem förrän nio, säger han.

– Det är inte kul varje dag, ibland är det jobbigt men jag gör det för att jag tycker att det är jäkligt kul med ishockey, jag vill utvecklas, bli bättre och jaga mina drömmar, fyller Jesper i.

Finns det drömmar bortanför TV-pucken?

– NHL, svarar Jesper snabbt.

– Att kunna leva på hockeyn, säger Philip.

Men först och främst är det alltså den prestigefyllda TV-pucken som gäller. Göteborg brukar ha starka lag och kvala in bland de åtta främsta distrikten som gör upp i veckoslutets TV-sända matcher. De stora framgångarna har dock uteblivit de senaste åren. 2014 föll man mot Värmland i finalen och senaste vinsten kom när Philip, Jesper och Erik var tre år gamla. 2006 blev det finalseger mot Skåne.

Nu är siktet inställt på ett nytt guld och självförtroendet har stärkts genom framgångsrika turneringar där de mött lag som Skåne, Östergötland och Småland.

– Men vi vet inte så mycket om lagen norr ifrån, säger Erik.

Vad har ni för individuella mål i TV-pucken?

Erik Fernhall: – För mig är det att få så mycket istid som möjligt och vara en ledande back.

Jesper Ahl: – Att göra så bra ifrån mig som möjligt som jag själv kan och ändå försöka njuta av situationen.

Philip Liljevald: – Jag vill bara ge allt jag har under den istid jag får och visa att jag förtjänar den.