Foto: Daniel Elfvelin
Mikael Antonsson är ny ordförande i Baltichov sedan i somras.

”Vi vill ta hand om allt och alla”

Handboll

Handbollsspelarna i landet blir inte fler, men i Baltichov har har antalet aktiva medlemmar ökat från 400 till 700 på bara några år. Klubben jobbar hårt för att väcka ett intresse för sporten i unga åldrar.

Det är en färsk ordförande som LT träffar i Förbohallen. Efter att ha suttit i styrelsen i fem år tog Mikael Antonsson över uppdraget efter Peter Kjellberg i somras, och han har varit involverad i Baltichovs verksamhet sedan han flyttade till kommunen för tolv år sedan. Ingången var två handbollsspelande döttrar. Den ena har slutat spela och den andra har precis gått till Sävehof, men trots att han nu är ensam familjemedlem i klubben tvekade han aldrig när han fick frågan om att bli ny ordförande.

– Dels älskar jag handboll och dels så står föreningen för många positiva värden som jag vill vara med och föra vidare. Till skillnad från yrkeslivet som handlar mycket om profit så känns det bra att göra något bara för att det är bra för individen och samhället, säger Mikael Antonsson.

När vi träffas är det fredagsmorgon, skolelever från Stenkulan använder planen och på just den här idrottslektionen har mjukishandbollar i grälla färger plockats fram. Men på eftermiddagarna och kvällarna är det riktig handboll som gäller när Baltichovs lag avlöser varandra.

– De senaste fyra åren har vi ökat med 300 medlemmar. Vi lider verkligen av växtvärk, säger Mikael Antonsson.

700 spelare

Idag finns 700 spelare och 100 tränare fördelade på 50 lag som samsas om tiderna i Förbohallen och likt flera andra föreningar längtar Baltichov till invigningen av den nya arenan på Dergården.

Tillväxten i föreningen har gjort klubben till en av de största föreningarna i kommunen och den har skett utan någon synbar draghjälp. Siffror från idrottsstatistik.se visar att barn- och ungdomsverksamheten inom svensk handboll backade två procent mellan 2010 och 2016.

Mikael Antonsson har svårt att peka på någon avgörande förklaring till utvecklingen men upplever att det finns ett stort driv i hela föreningen, från styrelsen till ledarna.

Fantastisk tillgång

Men om det finns någon enskild faktor som den nye ordföranden betonar så är det arbetet som klubbens pensionärer i den så kallade resursgruppen står för.

– Vi har en fantastisk tillgång i resursgruppen som gör allt ifrån att städa till att arrangera skolhandboll.

Deras många besök på skolorna betyder mycket för att väcka ett handbollsintresse. Resursgruppens engagemang i kombination med ett gediget jobb boll- och lek och handbollsskolan, klubbens verksamheter för de yngsta, skapar bra förutsättningar att bilda lag med många spelare. Flest spelare har F05:orna.

– De är 50 stycken och är en av de största kullarna i hela landet i sin åldersklass, säger Mikael Antonsson.

Baltichov har ambitionen att bli en elitklubb (läs artikeln intill), men ordföranden är tydlig med att den satsningen aldrig kommer att ske på bekostnad av bredden.

– Vi vill ta hand om allt och alla.