• Foto från boken Nyfiken grön
  • Foto från boken Nyfiken grönare
  • Ett av Kristins favoritrecept

Vurmar för god, rolig och livgivande mat

Lerum

Kristin Johansson har en passion för mat – både privat och i yrkeslivet. I köket syns spår efter senaste jakten på det säsongen har att erbjuda – nyplockade äpplen och svamp. Och med brinnande entusiasm berättar hon om mat, att använda säsongens råvaror och att ta hand om matrester.

Kristin Johansson arbetar som redaktör på sajterna kokaihop.se, mat.se och spisa.nu. Hon har också en matblogg och instagram. På de sistnämnda tar hon upp mat, barn och Lerum.

Hon har dessutom skrivit en rad kokböcker och är aktuell med Nyfiken grönare, en vegetarisk kokbok som hon har skrivit tillsammans med bästa kompisen Cecilia Blankens. Det är en uppföljning på Nyfiken grön, som kom ut för ett par år sedan.

– Det är fantastiskt roligt att få skriva en bok tillsammans med sin bästa kompis. Vi har haft jätteroligt. Helst skulle jag vilja ha henne nära hela tiden, jag får väl helt enkelt försöka jobba på att hon flyttar hit, säger Kristin med glimten i ögat och ett stort leende.

Hon konstaterar dock att det finns vinster med att de bor i olika länder med olika matkulturer. Sedan kommer hon på ett ämne som det är tydligt att hon brinner starkt för:

– Skolmaten.

– Våra barn går på Hulanskolan och har en helt fantastiskt bra mat, som de älskar. Det går inte att jämföra Sverige med USA, där serverar de ohälsosam mat i skolan så föräldrar som vill att deras barn ska få bra mat måste skicka med lunchlådor, säger hon och fortsätter med emfas:

– Jag älskar bambamat.

Trivs i Lerum

Kristin och hennes sambo Patrik, som jobbar som kock, har två barn, Elsie, 9 år, och Bibbi, 7 år. Familjen bor i en villa i Öxeryd och har både den vilda och tämjda naturen inpå knutarna. Och det finns stora mängder mat i båda. I skogen hittar familjen bär och svamp och i trädgården har de ett stort trädgårdsland.

– Varken Patrik eller jag kommer från Lerum men vi trivs så oerhört bra och känner oss hemma här. Vi bodde i Göteborg tidigare och var en hel del i Lerum då också. Jag tänker att anledningen till att vi trivs så bra kan vara att det är lite likt Mariestad, som både Patrik och jag kommer från.

I kokböckerna ger Kristin och Cecilia recept och tips, som till exempel hur man kan minskar matsvinnet.

– Matrester har en tråkig klang, men de kan vara en väldigt bra resurs som ger inspiration till nästa dags måltid och som dessutom gör den godare. Man kan till exempel lägga i gårdagens morötter och andra rester i dagens gryta för att göra den ännu mer smakrik, slår Kristin fast.

Susanne Kindt har fotograferat till Nyfiken grön och Åsa Dahlgren till Nyfiken grönare. De flesta bilderna i första boken är tagna i Los Angeles och de i den senaste i Lerum, dels hemma hos Kristin och dels i ett fint privatägt växthus i Öxeryd.

Även om Kristin inte är vegetarian äter hon mycket vegetariskt, och är mycket nöjd med böckerna.

– Fokus är till stor del köttätaren som vill minska sin köttkonsumtion. Vi säger inte att alla ska sluta äta kött men vi kan inte fortsätta slentrianäta kött.

– Jobbar man med inspiration har man ett ansvar.

Slänger för mycket

Ekologiskt är bra.

– Men det är ingen idé att köpa ekologiska tomater om man slänger hälften. Och i dagens samhälle slänger vi alldeles för mycket bra mat. Sedan kan vi lära oss mycket av att titta på hur de gjorde förr, att ta till vara på och använda det som odlas här för säsongen.

Vad betyder mat för dig?

– Glädje och väldigt mycket avkoppling. Jag tycker till exempel att det är oerhört rofyllt att baka. Och jag mår väldigt bra av att ha en gryta som puttrar i köket. Då lägger jag hellre tid på maten och skiter i att städa, svarar hon med ett skratt.

Vilken är din bästa matupplevelse?

– Hmmmm, det var ingen lätt fråga att svara på. Men jag säger väl som alla andra, ostmackan efter förlossningen eller äggmackan när man har varit ute och åkt skridskor, eller förresten:

– Pizzan som Patrik och jag åt sittandes på en trottoar i Mexico en gång för länge sedan. Den pizzan tänker jag på som helt fantastisk men egentligen var det allt runt omkring som var fantastiskt.

Första boken, Nyfiken grön, sålde bra och trycktes om. Den har också översatts till finska.

– En fjäder i hatten. Jättekul, säger Kristin med ett stort leende.