Efterlyst internationellt efter misstänkt mångmiljonbedrägeri

Kommunen

En 25-årig man som är uppväxt i Lerums kommun är efterlyst internationellt för sin medverkan i en mångmiljonbedrägerier. I förra veckan hade tv-programmet Efterlyst ett inslag om honom. Och det är inte bara han utan många av de inblandade i den ekonomiska härvan som kommer från kommunen.

Tv-programmet Efterlyst och tidningen Aftonbladet gick i förra veckan ut med en efterlysning av två män, varav en är uppväxt i Lerums kommun. Det finns uppgifter om att den efterlysta Lerumsbon tidigare har befunnit sig i Frankrike och Spanien.

Männen är internationellt efterlysta och häktade i sin frånvaro, den före detta kommunbon är misstänkt för grovt bedrägeri och hans kumpan för grovt penningtvättsbrott.

Båda är inblandade i en enorm ekonomisk härva. Och det är flera av de inblandade som bor i Lerums kommun eller har växt upp här. I de flesta fall handlar det om att de har fått en mindre summa pengar för att ta lån på upp emot miljonbelopp och sedan anmäla att deras identitet har kapats. Huvudmännen i härvan har sedan tagit ut pengarna, ofta utomlands i till exempel Monaco, innan kontot stängs.

Perfekta brottet

Kammaråklagare Johan Udén har i en tidigare artikel förklarat:

– Lerumsborna har blivit kontaktade av personer som har berättat om ett, som de säger, enkelt och riskfritt sätt att tjäna pengar. Det kallas friendly freud och går ut på att personen ska ta lån på en större summa pengar, det kan vara några hundra tusen eller en miljon eller två, sedan ska de anmäla att deras identitet har blivit kapad. För detta får den som tar lånet en summa på cirka 30 000 kronor.

Han fortsatte och förklarade att de som har tagit lån nog har trott att de har begått det perfekta brottet, att det inte finns någon risk med det här. Men att de nu är misstänkta för att ha begått bedrägeri. De har dessutom kvar en stor skuld som de ska betala trots att det är någon annan som har tagit pengarna, för lånet ska ju betalas tillbaka.

Ärendet utreddes inledningvis i både Göteborg och Uppsala men är nu flyttat helt och hållet till Uppsala. Förundersökningsledare är kammaråklagare Maja Kullinger.

Är det fortfarande flera Lerumsbor som på olika sätt är inblandade i härvan?

– Ja, svarar hon.

Hur många kommer från Lerums kommun?

– Vet inte på rak arm.

Varför är det många från Lerum som på något sätt är inblandade?

– För att många känner varann.

När Lerums Tidning skrev om ärendet i januari i år handlade det om totalt 20-25 miljoner kronor.

Hur stor totalsumma misstänker ni att det är nu?

– Jag vill inte kommentera det. Summan har dock inte minskat, svarar Maja Kullinger.

Kommer även den andra efterlysta mannen från Lerums kommun?

– Nej.

Vad händer i ärendet härnäst?

– Det fortlöper. Vi vill få tag på de båda internationellt efterlysta.

Härvan uppdagades när en man återvände till Sverige med flyget och hade med sig 50 000 euro i kontanter. Tullen fattade misstanke och det startades en utredning som snart ledde till att brottsligheten uppdagades. Mannen greps och häktades misstänkt för grovt penningtvättbrott. Den mannen kommer från Uppsala och det är flera andra i ligan som också kommer därifrån.