Floda i form efter svag seriestart

Innebandy

Floda straffades hårt av sitt övermodiga spel i början av säsongen. Med hjälp av en ordentlig analys och ödmjukare inställning har man åtgärdat problemen – och vunnit fyra matcher i rad. Den senaste segern kom hemma mot Zenith i lördags.

Det gick inte att känna igen Floda i höstens inledande matcher. Efter att ha släppt in minst antal mål i alla förbundsserier förra säsongen ramlade målen in i strid ström.

– Vi släppte in i genomsnitt 5,5 mål i de första sex matcherna och det är inte likt oss, säger tränaren Andreas Burman.

Lösningen blev att ha en ordentlig videogenomgång och därefter göra ganska stora förändringar i spelet.

– Många hade lite hybris och trodde att vi kunde anfalla oss upp i tabellen, men det är ganska jobbigt om man måste göra sex mål varje match för att vinna. Justeringarna har gett bra effekt och nu har vi fyra raka matcher där vi bara släppt in 2,25 mål i snitt, säger Andreas Burman.

Två snabba mål

Och de fyra matcherna med ett svårgenomträngligt försvar har alltså resulterat i lika många segrar. Efter vinster mot Alingsås, Partille, Mölndal väntade Zenith i lördagens hemmamatch. Bara ett mål skiljde lagen åt inför den sista perioden, där Floda dock snabbt gjorde slut på spänningen. Efter 33 sekunder hade 2–1 blivit till 4–1. Slutsiffrorna blev till sist 6–2.

– Jag tycker att vi hade bra kontroll hela matchen. Det var ganska jämnt men Zenith fick skjuta från de lägena där vi ville att de skulle skjuta och vi stängde ute deras två extremt bra poängplockare, säger Andreas Burman.

Stabil målvakt

Det förenklade jobbet för målvakten Daniel Andersson, som utsågs till matchens lirare.

– När försvaret är så bra behöver jag inte jobba så mycket i sidled utan kan utnyttja att jag är ganska stor och täcker upp bra, säger den 195 centimeter långe målvakten.

– Jag har hittat en jämn och stabil form och stressar heller inte upp mig så mycket som när jag var yngre och hetsigare utan håller mig lugn, fortsätter han.

Daniel Andersson, som kom till Floda från Falun inför säsongen, trivs bra i sin nya klubb.

– Det är ett gott gäng, alla umgås med alla och det är riktigt bra sammanhållning i gruppen.

Upp på kvalplats

I och med segern gick Floda upp på kvalplats i en jämn serie. Tabellettan Lidköping har gjort ett litet ryck men sedan skiljer inte mer än sex poäng mellan tvåan och nian. Och under nedflyttningsstrecket ligger oväntat nog de förväntade topplagen Partille och Alingsås, som också kan lägga sig i kampen om kvalplatserna om de kvicknar till liv inom kort.

– Siktet är inställt på att vara topp fyra när serien är slut. Om vi vinner eller inte spelar inte så stor roll, säger Daniel Andersson.

Någon lugn serielunk fram tills dess kan laget inte räkna med.

– Det finns inte kvar några stryklag. Förra säsongen kunde vi veta på förhand att vi skulle vinna vissa matcher, nu måste vi offra allt varje helg, säger Andreas Burman.