Goik–LIS – hett derby 2019

Fotboll

Heta matcher á la innebandyns derbyn, en uppgraderad variant av kommunens el clasico. Kommande säsong väntar stort prestigemöte när Stenkullen Goik möter Lerums IS i division 4.

Degraderingen till division 4 var inget som Lerum önskat sig. Men paradoxalt nog kanske missräkningen kan bidra till att fotbollstempen ökar i kommunen.

– Jag ser fram emot att det blir ett ordentligt derby. I innebandyn ser vi hur det är när Lerum och Floda möts och vi kan hoppas på samma hype, säger Johan Grafström, ordförande i LIS.

Tror på tuffa matcher

Det har spelats derbyn även de senaste säsongerna då Stenkullen mött Floda som nu åkt ner i division 5. Inför mötet i våras lanserade Stenkullen matchen som kommunens el clasico. Ingemar Holm, senioransvarig i klubben, medger att inget av årets möten levde upp till förväntningarna eftersom det var för stor skillnad mellan lagen. El clasico 2.0 har betydligt bättre förutsättningar, anser han.

– Nu blir det riktigt, riktigt derby. Jag tror att det blir tuffa och jämna matcher. Lerum har alltid varit en storebror som vi nu kommit ikapp.

Ikapp, eller med tanke på spelarmaterialet till och med förbi?

– Jag tror det, men vi får vinna matcherna först och de vill nog visa att de fortfarande är ett bra lag, säger Ingemar Holm, som inte vill ta på sig storebrorskostymen i förväg.

Som en extra derbykrydda består Stenkullens trupp till stor del av före detta LIS-spelare, varav fem av dem bytt klubb det senaste året.

– Jag har inte haft de spelarna, det hade varit lite jobbigare om det var mina U19-killar. Men det kommer att bli roligt och Stenkullen har bra killar, Foppa (Henrik Forsberg) är ju rätt saftig, säger Dragan Sinik, ny A-lagstränare i LIS.

Pratat med förbundet

För att öka sannolikheten för goda fotbollsförhållanden med bra väder och stor publik har Ingemar Holm kontaktat Göteborgs fotbollsförbund.

– I våras mötte vi Floda redan den andra omgången på konstgräset i april, det blev så där. Nu har jag pratat med förbundet om att vi gärna spelar i maj och början på september. De tog emot önskemålet och skulle göra sitt yttersta för att det ska bli så.