• Foto: Daniel Elfvelin
    Årets kulturpristagare. Utmärkelsen går i år till två föreningar, Musik i Lerums och Kammarmusik i Lerum. Deras företrädare Qlaez Wennberg och Jan Johansson tycker att det var på tiden att de blev prisade.
  • Foto: Daniel Elfvelin
    Årets kulturpristagare. Utmärkelsen går i år till två föreningar, Musik i Lerums och Kammarmusik i Lerum. Deras företrädare Qlaez Wennberg och Jan Johansson tycker att det var på tiden att de blev prisade.

Lång väntan på kulturpriset

Kommunen

– Äntligen.
När Musik i Lerum och Kammarmusik i Lerum får Årets kulturpris lånar Jan Johansson Gert Fylkings patenterade uttryck. På söndag tar föreningarna emot priset i Dergården.

Både Kammarmusik i Lerums ordförande Jan Johansson och Musik i Lerums eldsjäl Qlaez Wennnberg är vana vid att stå på scen och presentera musiker. I samband med en konsert i Dergården på söndag får de själva stå i rampljuset när de tar emot Årets kulturpris från Lerums kommun.

– Vi ska få en tavla och vi får väl se om vi sågar itu den eller ha den varannan vecka eller så, säger Jan Johansson.

– Vi vet inte om det blir en, eller om vi får varsin, tillägger Qlaez Wennberg.

Gert Fylking gjorde det till sin årliga tradition att ropa ”äntligen” när Svenska Akademien tillkännagav Nobelpristagaren i litteratur. Jan Johansson drar själv parallellen när han använder samma ord, men i det här fallet finns ingen ironi.

– Vi har kämpat i många år och tycker vi bör ha uppmärksamhet, säger han.

– Vi vet att vi har varit nominerade i många år och framför allt är det roligt att levande musik uppmärksammas, tycker Qlaez Wennberg.

Tidigare Jazz i Lerum

Musik i Lerum, som fram till 2017 hette Jazz i Lerum, startade 1984. Föreningen gick i graven 2001 men nio år senare väckte medlemmarna liv i verksamheten igen.

Kammarmusik i Lerum bildades för tio år sedan då man tog över stafettpinnen efter Stora Lundby konsertförening som då lade ner sin mångåriga verksamhet.

De tycker att föreningarna kompletterar varandra och har samarbetat i flera projekt. Nu sker samarbetet främst genom det återkommande evenemanget Lördagsmusiken, där de sex gånger per år erbjuder på gratis konserter i Equmenia- kyrkorna i Lerum, Gråbo och Floda.

Den gemensamma hemmaplanen är annars Dergårdsteatern och kulturpriset kan fungera som draghjälp för att fylla upp fler stolar.

– Jag hoppas och tycker att det borde göra att folk får upp ögonen för våra konserter, säger Jan Johansson

Han berättar att de en lojal, men inte speciellt stor, publik.

– Jag tycker att det är konstigt att det bor 40 000 personer i kommunen och att vi har 700 elever i kulturskolan men att inte mer än 100-150 personer kommer på våra konserter.

Lockar inte storpublik

Inte heller Musik i Lerum lockar någon stor publik och duon för fram en lång rad tänkbara orsaker som handlar om allt ifrån serveringstillstånd till konkurrens och förutfattade meningar om musiken. Jan Johansson tror att kammarmusik kan låta lite konstigt i folks öron och Qlaez Wennberg anser att många har en allt för snäv bild av deras genre, vilket var anledningen till att man plockade bort ordet jazz från föreningsnamnet förra året.

Även politiska beslut påverkar förutsättningarna och nu står ett kulturhus högst upp på önskelistan. Frågan har varit aktuell i flera år och det är framför allt placeringen som debatterats. Qlaez Wennberg och Jan Johansson tyckte om det ursprungliga förslaget att lägga kulturhuset tillsammans med biblioteket i resecentrum.

Framgångsrikt

– Ser man på andra orter så har det varit framgångsrikt att integrera, säger Qlaez Wennberg och lyfter fram Vara konserthus och Partille Kulturum som goda exempel.

Oavsett konsertlokal anser de att levande musik ger en annan dimension till upplevelsen.

– Om du till exempel lyssnar på en stråkkvartett på radio så är det inte så roligt, men ser du det live så är det en helt annan grej, säger Jan Johansson.

Qlaez Wennberg instämmer.

– Samspelet mellan musikerna på scen och samspelet med publiken är väldigt speciellt, säger han.