Foto: Daniel Elfvelin
Tävlingens slutskede. Fasaden börjar komma på plats på arenan som snart ska få sitt namn. Efter namntävlingen har en jury presenterat två förslag för politikerna.

Namntävling snart avgjord

Lerum

Intresset var stort när kommunen uppmanade invånarna att delta i en namntävling och nu har en jury valt ut två förslag som politikerna ska ta ställning till. Finalbidragen är Lerums Arena och Idrottspalatset.

150 förslag kom in till namntävlingen som pågått under ett par veckors tid i november.

– Med tanke på att det bara funnits möjlighet att göra det här via webben så det är ganska många som hittat dit och svarat, säger Rutger Fridholm (MP).

Han var ordförande i namnjuryn vilken även bestod av Lerum Baskets Bettina Minges, som företrädde föreningslivet, samt tre elever från gymnasiet. Gruppen sållade successivt bort förslag tills två återstod, Lerums Arena och Idrottspalatset, med en tydlig anknytning till ortens äventyrsbad.

– Sen är det ju osäkert om Vattenpalatset kommer att finnas kvar, påpekar Rutger Fridholm, och syftar på de dyra renoveringskostnader som krävs för att rädda anläggningen.

På nästa veckas möte i kommunstyrelsen är det upp till politikerna att fälla avgörandet.

– Vi satt och resonerade en bra stund men var ganska överens. Nu ger vi kommunstyrelsen bekymret att ta ett beslut, säger Rutger Fridholm.

Geografisk koppling

Kommunen uppmanade till förslag med geografisk koppling och det fanns flera varianter som innehöll Dergården, Hallsås, Aspen eller Pomona (efter den intilliggande Villa Pomona) i namnen.

Enligt regelverket får arenan inte namnges efter någon person, vilket en förslagsgivare kringgår när hen föreslår Arena 55. Detta som en hyllning till Mikael Harryson, som drabbades av hjärtstillestånd och dog i samband med en träning i maj 2017. ”En fantastisk innebandyspelare och en underbar män- niska som tyvärr gick bort för tidigt. Mikael var en varm och omtänksam person och ett föredöme både på och vid sidan av planen. Mikael hade 55 på ryggen när han spelade i FBC Lerum”, skriver hen i motiveringen.

Det fanns även många förslag med anknytning till Lerum och lera, som Lergrytan, LerKraft och LERAN (LERum, arenAN). Några önskar ett namn med internationell prägel, till exempel föreslog en person WembLerum med koppling till de legendariska arenorna Wimbledon och Wembley.

”Planera om”

Benämningen arena eller idrottshall har varit en återkommande diskussion sedan bygget drog igång, vilket en person ville lösa på ett smidigt sätt: ”För att inte få arenan att låta som en lillebror till andra arenor är det viktigt att kunna ha ett originellt namn som sticker ut. Mitt bidrag är Le Arena”.

Det alternativ som sticker ut mest är nog ändå Kulturhuset, där den anonyme förslagsgivaren tycks ha som syfte att framföra sin kritik mot bygget. ”Döp huset till kulturhuset. Gör plats för ateljéer, instrument en black box för teater etcetera och planera om för att passa ändamålet. Toppen.”

daniel elfvelin

daniel@lerumstidning.com