Nya hallen blir ett stort lyft för gymnasterna

Gråbo

I våras skrev gymnasten Ellen Dahlgren till dåvarande kommunalrådet Dennis Jeryd och bad om en ordentlig träningslokal. Nu går hennes och hela föreningens dröm i uppfyllelse. När kommunen bygger en ny idrottshall i Gråbo får den en separat gymnastikdel.

Det är lördag förmiddag och i Lekstorpsskolan tränar en grupp med nio- till tolvåringar från Gråbo gymnastikförening. Efter uppvärmning och fysövningar har de kommit fram till redskapsträningen, som dock inte kan utföras på ett ordentligt sätt.

Ansatsen fram till trapetsen är hälften så lång som den borde vara och både nedanför bommen och stången, där gymnasterna tränar barr, är madrasserna för tunna. Vissa pass genomför de i Gymnastikens hus i Bergsjön, men vanligtvis får de anpassa träningarna efter de bristfälliga förutsättningarna på hemmaplan.

Med förhoppningen att påverka politikerna skrev Ellen Dahlgren till Dennis Jeryd (S).

– Nu när vi blivit äldre behöver vi kunna träna på en riktig barr och ett riktigt voltgolv. Och det tar mycket av vår träningstid när vi måste plocka fram och bort alla grejer, säger hon.

Slipper resor

Föreningen får hålla tillgodo med Lekstorpsskolan ett tag till, men då den nya idrottshallen är klar förbättras förhållandena avsevärt. När byggprojektet nu drar igång har politikerna bestämt att hallen får en separat yta anpassad för gymnastik. Beskedet kom som en glad nyhet för klubben.

– Vi blev jätteglada, det är jättebra. Det blir skönt att inte behöva åka till en annan hall för att träna och så kanske vi får fler träningstider, säger Maja Brinkeby, som tränar tillsammans med Ellen Dahlgren.

Karin Forsberg är både ordförande och tränare i föreningen. Hon är lika nöjd som de unga gymnasterna.

– Äntligen, det här betyder enormt mycket för oss, säger hon.

Att träna gymnastik i Lekstorpsskolan jämför hon med att spela fotboll på en golfbana. I dagsläget finns ingen hall i kommunen där det går att genomföra ordentliga träningar i något av de fyra redskapen – hopp, barr, bom och fristående.

– Det känns orättvist att vi inte kan ge våra medlemmar samma träningsmöjligheter som föreningar i andra idrotter kan, säger hon.

Förutom att Gråbo gymnastikförening vill kunna erbjuda mer och bättre träning för sina befintliga gymnaster finns ambitionen att växa. I dagsläget har klubben cirka 300 medlemmar och 144 barn står i kö, trots att man årligen bara har ett kort ansökningsfönster under en vecka i maj.

– Gymnastik är den mest växande sporten i Sverige och inom en termin vill vi kunna ta emot alla barn som söker sig till oss, säger Karin Forsberg.

Fler elever

Anledningen till att kommunen överhuvudtaget bygger en ny idrottshall i Gråbo beror på att den befintliga Hjällsnäshallen inte räcker till. På vardagarna är den fullbokad både dagtid och kvällstid och elevantalet förväntas öka under kommande år.

Det var på ett möte i kommunstyrelsen som politikerna bestämde sig för att sätta igång projektet. Tjänstemännen hade skissat på två olika alternativ, ett med och ett utan gymnastikdel. Valet föll alltså på den mer påkostade varianten där det tillkommer en kostnad på cirka 7,5 miljoner kronor. Den totala slutnotan förväntas bli 64 miljoner kronor.

– Vi behöver göra det här för att möta upp behovet för en starkt växande gymnastikförening. Dessutom finns det andra sporter som kan ha nytta av exempelvis en skumgummigrop. Men framförallt är hallen till för skolverksamhet, säger kommunstyrelsens ordförande, Renée Norgren Jeryd (S).

Projekteringen inleds omgående, upphandling genomförs i vår innan byggstarten sker i början på sommaren. Målet är att hallen ska vara färdig i augusti 2020.

Tre idrottshallar

Renée Norgren Jeryd konstaterar att Lerum nu kommer att få stora hallar i tre kommundelar. Bygget vid Dergården pågår och även i Floda är bollen i rullning.

– Personalavgångar på tjänstemannasidan i kommunen har gjort att processen försenats med tre, fyra månader, men vi hoppas att kunna speeda upp det nu, säger Roland Bengtsson, styrelseordförande i Floda Nova.

– Samrådet för detaljplanen är gjord. Det återstår lite jobb som tar lite tid men det är inga stora saker, fortsätter han

Är ambitionen fortfarande att ha hallen klar 2019?

– Absolut, i allra högsta grad.