Joakim Nymann. Foto: Adam Andersson.

Nymann besviken på domarna i VM

Cykeltrial

Joacim Nymann åkte till VM för att vara med och slåss om medaljerna.Men efter ett ifrågasatt domslut missade han finalen och lämnade mästerskapet med en bitter eftersmak.

Precis som 2017 avgjordes VM i Kina och målet var att förbättra sig jämfört med förra årets femteplats. Lerumscyklisten missade finalen och slutade på en sjundeplats och var besviken efteråt. Delvis på sig själv, men också på mästerskapet i stort.

– Det var inget bra arrangemang. Funktionärerna gjorde inget bra jobb, vissa domare hade inte koll på reglerna och missade saker och banorna var ogenomtänkta. Det är en av de sämre tävlingarna jag kört faktiskt. I år har alla världscuptävlingar hållit mycket högre klass. Det var inte bara jag som tyckte det utan jag fick medhåll från många av de andra cyklisterna, säger Joacim Nymann och fortsätter:
– Jag förstår att det inte är helt lätt som européer att arrangera ett VM i Kina, men tar man på sig det så måste man klara av det. Det känns inte okej att det är så här på ett VM.

Det som avgjorde att Nymann missade finalplatsen och möjligheten att nå en medalj var också ett domslut som skulle bli omdiskuterat och ifrågasatt. Faktum är att Nymanns situation ledde till en regeländring i finalen.

– Vi skulle hoppa från ett betongblock till ett annat. Sedan hade vi en marginal att landa på som knappt fanns. Det är jag och två till i hela världen som ens har kapaciteten att lyckas klara det där. Ibland, när de märker att utrymmet är så litet att det inte går att sätta så brukar de kunna tillåta att man är lite utanför. När jag kommer dit så gör jag det så bra det bara går att göra och ändå fick jag fem prickar där, precis som de andra två också fick, säger Nymann som också, tillsammans med andra cyklister, påpekade svårigheten för funktionärerna redan innan.
– Vi sa att det inte går att klara. Att det är omöjligt. Men de ville inte lyssna. Jag missar finalplatsen på det beslutet och det känns såklart tråkigt. I finalen hade de gjort om reglerna så att det fanns större marginaler att landa på. Det känns också bara irriterande, säger Nymann.

Nu väntar ett uppehåll innan det är dags att ladda för nästa säsong.
– Nu vill man lägga det här bakom sig och sen börja förbereda sig för nästa år, säger Joacim Nymann.