Daniel Ånskog är den nya pastorn i Smyrnakyrkan i Gråbo. Han sprider gärna sitt budskap om Jesus och ser bönen lika naturligt som att andas.

Pastorn vill möta människor i vardagen

FLODA

I början av november installerades Daniel Ånskog som ny pastor i Smyrnakyrkan i Gråbo. Den 42-årige Flodabon har tidigare varit ungdomspastor i Equmeniakyrkan i Floda, men slutade för några år sedan för att driva sitt företag, där han hjälper utsatta människor att få arbete och utbildning.
Nu ska han kombinera de båda jobben.

– Det började med att vi öppnade vår dörr för tiggare i Floda som fick sova över hos oss, eftersom de inte hade någonstans att bo.
– Senare blev vi stödfamilj för två pojkar som blivit uppskrivna till 18 år. För mig känns det självklart att hjälpa till, men naturligtvis kostar det på ibland.
Hjälpa utsatta
Efter elva år som pastor i Equmeniakyrkan i Floda bestämde sig Daniel för att försöka hjälpa utsatta människor att få arbete. Han sa upp sig, men fortsatte med att leda söndagsskolan.
– Idag har jag två killar, en från Eritrea och en från Rumänen, som jobbar ihop med mig. Vi har en form av bemanningsföretag och inriktar oss främst på trädgårdsarbeten som att beskära träd och röja i trädgårdar.
– Det var i våras som jag började längta efter att åter jobba som pastor, så nu ska jag kombinera dessa två jobb.
En dag på senvåren fick han förfrågan om en halvtidstjänst i Gråbo. Först tänkte han att han inte hade tid, men efter att ha pratat med Gud bestämde han sig.
– Jag skickade iväg ett SMS om att jag var intresserad, men fick inget svar. Gud sa till mig att inte göra någon mer ansats utan vila i att jag skickat ansökan.
– Hela sommaren gick innan jag åter fick ett samtal. Det visade sig att de inte fått mitt meddelande, men inte kunde släppa tanken på mig. För mig var det en fin bekräftelse.
Skulle bli ingenjör
Daniel är uppvuxen i Fiskebäck, där han fick sitt stora båtintresse. Efter gymnasiet började han på Chalmers, eftersom han trodde han skulle bli ingenjör.
– Jag är uppvuxen i ett troende hem, men jag ville inte leva med mina föräldrars tro utan ville hitta en egen. Jag var i 14-årsåldern när jag tog ställning och började läsa Nya Testamentet, där jag fastnade för Johannes evangeliet.
Under åren på Chalmers fick Daniel en längtan efter att gå på en bibelskola och pausade sina studier för att åka till Nya Zeeland under ett halvår.
– Det blev en fantastisk tid, vilket ledde till att jag började läsa teologi, men slutförde även mina studier på Chalmers, även om jag visste att jag nog inte skulle bli en ingenjör.
– Efter teologistudierna fick jag pastorstjänsten i Floda.
Två år tidigare hade han på Öland träffat sin blivande fru Lisa och samma år som han började som pastor gifte de sig. Först bodde de i en lägenhet i Floda innan de för åtta år sedan köpte villan i samma kommundel.
Forma sin tid
Efter installationen håller pastor Daniel Ånskog på att forma sin tid i Smyrnaförsamlingen. Hans jobb är att handleda de anställda och medlemmarna och vara den som håller predikan nästan varje söndag.
– Jag tror inte på en massa verksamheter som kräver mycket resurser. Att dela med sig av Gud och Jesus kan man göra var som helst i möten med andra människor.
– För mig är gudstjänsten det viktigaste. En kraftkälla där jag möter Gud. Jag är verkligen laddad inför min uppgift.

 

  • Ann-charlotte edgar