Foto: privat
LIF:s lag. Lina Svensson och Moa Svensson (överst) och Leah Tveit Muskantor och Matilda Hansson (nederst)

Tonåringarna har Pingisligan inom räckhåll

Bordtennis

När Lekstorps IF fick en gratisplats i Superettan var målet att säkra kontraktet. Med över halva serien avklarad ligger man helt oväntat tvåa, på kvalplats till högsta serien.
– Och vi har det i särklass yngsta laget med 14- och 15-åringar och en 17-åring, säger LIF:s Jörgen Hansson.

Det var en stor prestation när Lekstorp tog sig till kvalet till Superettan förra säsongen. Förlusten där borde ha inneburit en ny säsong i division 1, men när ett lag i Elitserien drog sig ur gick LIF i alla fall upp.

– När vi misslyckades i kvalet tänkte vi att det kanske var lika bra, det var ingen katastrof, säger Jörgen Hansson.

Med facit i hand kan han dock konstatera att de unga spelarna inte haft några problem med att klara av det stora steget.

– De har utvecklats enormt mycket från i våras och det är fyra tjejer som känner varandra sedan länge, det tror jag också spelar in, säger Jörgen Hansson.

Alla bidrar

I helgens seriesammandrag slog Lekstorp både arrangörsklubben Eskilstuna och Dalen. Efter 8 av 14 omgångar ligger laget därmed tvåa i tabellen med fyra poängs försprång till trean Eskilstuna. Mest dramatik blev det i mötet mot Eskilstuna, där Leah Tveit Muskantor avgjorde i den sista singeln, där hon vann en jämn match över fyra set mot Karin Björkryd.

Under säsongen har Matilda Hansson och Leah Tveit Muskantor turats om att dominera matcherna. De har båda ett facit med vinster i 15 av 21 singlar. Lina Svensson har vunnit nästan hälften av sina singlar och den 17-åriga reserven Moa Svensson har hoppat in och bidragit till segrar i dubbelmatcher.

– Många lag har bra toppspelare men vi har ett jämnt lag, säger Jörgen Hansson.

Det var fem år sedan Lekstorp senast spelade i högsta serien med den nuvarande landslagsspelaren Jennifer Jonsson som ankare. Nu finns möjligheten att ta sig dit igen.

– Vi har inte ens tänkt den tanken förrän nu och om situationen uppstår får vi prata i klubben om hur vi ska göra. Steget från Superligan till Pingisligan är också väldigt stort, säger Jörgen Hansson.

Ökad motivation

Han påpekar att det fortfarande är många poäng att spela om, men konstaterar samtidigt att vinsterna fungerat som en ordentlig energiinjektion.

– Spelarna är väldigt motiverade och vill träna ännu mer.

Även herrlaget spelade två matcher i division 1 i lördags. Lekstorp föll stort med 1–8 mot serieledaren Mölndal men fick en poäng efter 7–7 mot tabelltrean Linné/Partille. Laget ligger femma i serien efter sex omgångar.