• foto: privat
    Utomhusfilm. Den animerade kortfilmen kommer att projiceras på fasadens gråa yta.
  • foto: privat
    Filmare. Mikael Söderberg, grafisk designer och animationskonstnär, har gjort filmen ALGAE – Back home.

Visar kortfilm på husfasad

Nääs

I somras stod Nääs Konsthantverk och Nääs Fabriker bakom ett gemensamt projekt med ljudinstallationer. När de återigen samarbetar skiftar de från ljud till bild.
På fredag är det vernissage för en animerad kortfilm som visas i storformat på en husfasad.

Under hela december projiceras filmen på en fasad intill gångstråket på Nääs Fabriker.

– Den kommer att gå som en loop och visas några gånger i timmen, säger Mats Jansson, projektledare på Nääs Konsthantverk.

Filmskaparen är animationskonstnären Miko Söderlund, som enligt Mats Jansson är en spännande visuell artist vars arbeten ofta är inspirerade av vetenskap och filosofi.

Film med eftertanke

Den aktuella filmen, med titeln ALGAE – Back home, bygger på frågan om hur livet egentligen uppstod på vår planet och hur vi förhåller oss till vår samtid.

– Hans filmer skapar alltid eftertanke och reflektion hos betraktaren. Över vår historik, våra liv, vår samtid och vår framtid, vart vi är på väg, vår delaktighet och vårt förhållningssätt till våra liv och vår gemensamma utveckling, säger Mats Jansson.

Filmen är alltså en uppföljning av sommarens projekt där nio ljudkonstnärer bjöd besökarna på en tidsresa med platsens historik i centrum.

Fler samarbeten

– Vi är mest kända för våra utställningar på galleriet men jobbar med andra projekt också, både i Norden och internationellt. Här har vi gett konstnären fria händer och det är roligt att ledningen på Nääs Fabriker tycker att det är intressant, säger Mats Jansson, som räknar med fler gemensamma projekt.

– Det var ett väldigt lyckat samarbete i somras och det kommer nog fler, och ännu större, grejer framöver.