FBC blir av med seger efter protest

Innebandy

Glädjen var stor efter den makalösa vändningen mot Onyx där jumbon FBC Lerum tog viktiga poäng i jakten på ett nytt allsvenskt kontrakt. Nu blir laget av med de tre poängen då förbundet anser att man spelat med en otillåten spelare.
– Men vi hoppas att det sista ordet inte är sagt, säger klubbens ordförande Pontus Larsson.

Efter en poängfattig höst lossnade det till sist med säsongens andra seger då FBC Lerum slog Onyx i sista matchen innan VM-uppehållet. Det var en stor prestation när Lerum vände ett stort underläge på bortaplan, men nu blir man alltså av med poängen.

Anledningen: Svenska Innebandyförbundets tävlingsutskott anser att FBC använt sig av en otillåten spelare.

Det var när en av lagets målvakter blev sjuk dagen före matchen som FBC plockade in en ersättare från sitt utvecklingslag, som på pappret är en egen förening – FBC Aspen. Det är tillåtet att för spelare hoppa mellan lagen om en anmälan görs till förbundet, vilket FBC Lerum också gjorde.

Under matchen upptäckte dock Onyx sekretariat att spelaren inte fanns med i innebandyns informationssystem (Ibis). Klubben skickade in en protest som Svenska Innebandyförbundets tävlingsutskott biföll. Att målvakten i det här fallet inte spelade en sekund spelar ingen roll om övergången inte är genomförd.

FBC Lerum håller dock inte med Onyx och förbundets tävlingsutskott om den saken. Klubbens ordförande Pontus Larsson berättar att man fick en bekräftelse på att betalningen av övergångsavgiften gått igenom. Dessutom finns det tvetydig information om hur lång tid det tar innan en övergång träder i kraft.

– Det står en sak i Ibis , en i övergångsreglerna och ytterligare en sak under frågor och svar, säger Pontus Larsson.

Reglerna är så pass luddiga att FBC nu tar hjälp av en jurist för överklaga beslutet.

– Det här är jätteviktigt för oss, tre poäng är 50 procent av vår inspelade pott och det handlar också om sättet de vann matchen på, när de vände från 0–4 till 7–5 och William Ljungqvist gick in i sin andra match och gjorde tre poäng.

Vad tycker du om Onyx agerande att skicka in en protest?

– Onyx får stå för sitt agerande. FBC Lerum skulle inte gjort en anmälan i motsvarande situation. Jag tror även de märker att det är uppenbart att vi agerat i god tro och inte för sportslig vinning, säger Pontus Larsson. 

Orsaken till att Lerums spelare tillhör olika föreningar är att Västsvenska Innebandyförbundet inte tillåter klubbarna att ha lag i angränsande serier. Med ett lag i Allsvenskan och ett lag i division 3 påverkas Lerum inte av reglerna i dagsläget, men situationen var annorlunda när man valde att bilda en förening till.

– FBC Aspen är som en spökförening där vi har alla våra killag på herrsidan nu. Vi hade helst velat ta bort föreningen men det skulle göra att vi åker ner till division 6 med vårt utvecklingslag, förklarar Pontus Larsson.