• Foto: Daniel Elfvelin
  • Foto: Daniel Elfvelin
    Karin Forsberg (till höger), ordförande och tränare i Gråbo Gymnastikförening.
  • Foto: Daniel Elfvelin

Gymnasterna längtar efter nya hallen

Gymnastik

– Det är som att spela fotboll på en golfbana.
Ordföranden Karin Forsberg beskriver på ett målande sätt hur dagens förhållanden ser ut för Gråbo Gymnastikförening. Ortens nya idrottshall kommer att lyfta träningarna till en ny nivå och man hoppas även få bort klubbens långa kö.

Ishall, ridhus, friidrottsbana, fotbolls- och tennisplaner, hallar för basket, handboll och innebandy. Det finns även lokaler för mindre sporter som luftgevärsskytte och bågskytte. Kommunen har idrottsanläggningar för idrottare med många olika intressen, och även om många klubbar har behov av fler träningstider så finns det en förening inom en stor sport som helt saknar en anpassad hall.

Bristerna syns tydligt vid ett besök hos Gråbo Gymnastikförening på Lekstorpsskolan. Den här lördagsförmiddagen är det en grupp med nio- till tolvåringar som efter några års träning har kapacitet att utföra tekniskt utmanande övningar. Men skolans gymnastiksal är inte den rätta platsen att utföra dem på.

Ansatsen fram till trapetsen är inte ens hälften så lång som den borde vara och både nedanför bommen och stången, som fungerar som barr, är madrasserna bara fem centimeter tjocka. Det gör både att gymnasterna inte vågar satsa fullt ut och ökar skaderisken.

Ett skämt

Karin Forsberg anser att villkoren kan jämföras med hur det vore att skicka ut fotbollsspelare bland kullar, bunkrar och vattenhål på en golfbana.

– Det känns orättvist att vi inte kan ge våra medlemmar samma träningsmöjligheter som föreningar i andra idrotter. Vi har startat en grupp för 12-15-åringar nu och för dem är Lekstorpsskolan ett skämt, säger hon.

Vissa pass genomför de i Gymnastikens hus i Bergsjön, men klubbens medlemmar längtar efter att kunna träna med hög kvalitet även på hemmaplan. I två år har ordföranden engagerat sig i medskapandegruppen i Gråbo där hon gett gymnasterna en röst. I våras gjorde en av de unga medlemmarna en insats för att uppmärksamma politikerna på situationen. Ellen Dahlgren kontaktade det dåvarande kommunalrådet Dennis Jeryd (S).

– Jag skrev för att jag tycker att vi behöver kunna träna på en riktig barr och ett riktigt voltgolv. Och det tar mycket av vår träningstid när vi måste plocka fram och bort alla grejer, säger hon.

Skumgummigrop

Ansträngningarna för att föra fram budskapet har nu gett resultat. Som LT skrev för två veckor sedan kommer den nya idrottshallen i Gråbo att få en separat gymnastikdel. Politikerna i kommunstyrelsen motiverade bland annat beslutet med att det är bra ur jämställdhetssynpunkt då satsningen gynnar en sport med många tjejer, vilka är något färre än killarna i kommunens idrottsliv.

Hallen ska utrustas för träning i alla de fyra redskapen – hopp, barr, bom och fristående. Gymnastikytan blir cirka 350 kvadratmeter stor och kommer bland annat att innehålla fästen för barr och en skumgummigrop, som förr var något sällsynt och exklusivt. Idag finns det gymnastikhallar med skumgummigropar i bland annat Bergsjön, Alingsås, Trollhättan, Borås, Kungsbacka och Vänersborg, orter som är jämförbara med Lerum, anser Karin Forsberg.

– Det här betyder enormt mycket för oss, säger hon.

Den nya hallen placeras intill den befintliga Hjällsnäshallen och planerad byggstart är i juni 2019. Innan dess återstår dock mycket arbete. I vår sker kommunens upphandling och det finns inga färdiga mallar för den här typen av byggprojekt. Före- ningen ska skapa olika hallgrupper, åka runt på studiebesök och hoppas att få sitta med vid ritbordet.

– När vi fick beskedet om hallen tänkte vi först wow, nu är det klart. Men det är tvärtom, det är nu det börjar, säger Karin Forsberg.

Utökad verksamhet

Vid sidan om det tekniska arbetet förbereder sig Gråbo Gymnastikförening för att växa. Bland annat behöver man rekrytera och utbilda ledare för att ta emot betydligt fler än dagens cirka 300 barn.

– Vi har inte ambitionen att bli 1 000 medlemmar, men jag tror att vi lätt kan dubbla storleken på föreningen. Vi måste klara av det och rustar organiskt.

Tankar finns på att utöka verksamheten med vuxenträningar och grupper i cheerleading och parkour, men även utan nya inslag är intresset stort. I dagsläget står 144 barn i kö trots att man årligen bara har en kort anmälningsperiod på en vecka. Inför nya terminer är det principen en ut, en in som gäller och inför hösten blev 40 platser lediga. Vid midnatt en dag i mitten av maj öppnade föreningen anmälningsfönstret. Innan klockan sju samma morgon var platserna slut.

– Vi gör vårt yttersta för att plocka in så många som möjligt och ambitionen är att alla som vill ska kunna träna gymnastik hos oss, säger Karin Forsberg.

Maja Brinkeby, en av deltagarna på lördagens pass, förklarar varför hon tycker att det är så roligt att träna. Hon föredrar gymnastik framför till exempel många bollsporter där man spelar i lag.

– Om jag gör misstag tycker jag att det är skönt att det är mina egna missar. Och så tycker jag att det är kul med våra stegar där man hela tiden kämpar för att komma upp i nästa nivå, säger hon.