Foto: Christoffer Sturesson

Hetluften lockar Oredsson

Innebandy

INNEBANDY: Efter en knackig start på säsongen lämnade FBC Lerums Mattias Flodén uppdraget som tränare förra veckan. Ersättaren är en känd innebandyprofil från kommunen. Floda IBK:s tidigare tränare Fredrik Oredsson kliver in i båset.

Två bomber slog ner samma kväll för FBC Lerum förra tisdagen. Dels fick man beskedet att man fråntas de tre poängen från matchen mot Onyx (läs artikeln högst upp på sidan), dels meddelade Mattias Flodén att han hoppar av som tränare för FBC Lerums allsvenska herrar.

FBC tog omedelbart kontakt med Fredrik Oredsson, som efter kort betänketid svarade ja.

– Det här trodde jag inte, men det ska bli skoj, säger han.

Redan i somras fick han frågan om han ville kliva in som tränare tillsammans med Mattias Flodén. Tidsbrist gjorde att Fredrik Oredsson då tackade nej, men då det väntar en vårsäsong med fler hemmamatcher och att familjesituationen är lite annorlunda jämfört med hösten blev beslutet nu ett annat.

– Jag har saknat innebandyn och efter att ha stämt av med med familjen så var det inget att tveka på, säger han.

Han tar steget in i ett lag med skriande behov av poäng. Visserligen blev det en omedelbar seger i Fredrik Oredssons debutmatch i helgen men fortfarande är det sju poäng upp till Karlstad IBF, närmste laget över nedflyttningsstrecket. Det självklara målet är att säkra det allsvenska kontraktet.

– Läget är tufft. Det går inte att uttrycka det på något annat sätt och det kommer att krävas något extra av hela truppen för att vi ska lyckas. Det jag känner att jag kan bidra med är dels att jag kan komma in med energi, dels att jag och Mattias har lite olika ledarstilar.

Den kniviga sitsen tycks dock locka mer än avskräcka Fredrik Oredsson.

– Det krävs något extra för att trigga en gammal stofil och nu kommer jag rätt in i hetluften, säger han.

Fredrik Oredsson har haft ett uppehåll från innebandyn i ett och ett halvt år men FBC värvar en tränare med ett imponerande CV. Han har varit assisterande tränare i Pixbo, lett Göteborg IBF till serieseger i dåvarande division 1 och en tredjeplats i Allsvenskan, samt varit förbundskapten för Serbien. Åtminstone i den här kommunen är han dock mest känd som en stor Flodaprofil. Han inledde som spelare i klubben, fick sitt första tränaruppdrag som 15-åring och tränade därefter båda damlaget och herrlaget under många säsonger.
Detta såg han inte som något hinder för att nappa på lokalkonkurrenten FBC Lerums erbjudande.

– Jag förstår symbolvärdet, och jag vet inte om det är för att jag blivit äldre, men det är inte så laddat för mig, säger han.

Du är inte rädd att få en Judasstämpel?
– Floda är ju inte i något behov av någon tränare, de ligger på kvalplats och Burman och Enoksson gör ett jättebra jobb där. Jag vet inte om jag hade tänkt annorlunda om lagen legat samma serie, men nu öppnade Lerum dörren och ska jag hålla på så vill jag göra det minst på allsvensk nivå.

Inte heller FBC Lerums ordförande Pontus Larsson tycker att den tidigare klubbadressen påverkar.
– Innebandy är innebandy och kompetenta personer som kan utveckla spelarna är vi alltid intresserade av. Det här kanske kan
vara ett litet steg i att minska rivaliteten och istället tänka att det är Lerums kommun mot alla andra.

Pontus Larsson berättar att man hade kontakt med Fredrik Oredsson redan i somras och han är imponerad av den nye tränarens starka vinnarmentalitet. Ordföranden berättar om Oredssons tydlighet både när han tackade ja till uppdraget och när han träffade laget för första gången i torsdags.

– Han sa till killarna att ”jag hade gärna velat ha tid att lära känna er lite mer men jag kommer in för att vinna matcherna, det är poängen som räknas”. Det är energi i den gubben, och raka rör.

Den avgående tränaren Mattias Flodén har funderat över beslutet en period och uppehållet efter matchen mot Onyx har gett honom tid att reflektera.

– Jag är ingen impulsiv person utan har pratat med de personer som står mig nära och kommit fram till att detta är det bästa beslutet för laget, föreningen och mig, säger han.

Men det är inte säsongsinledningens resultat som är anledningen till beslutet.

– Truppen har förändrats mycket sedan förra säsongen och jag tycker inte att min ledarstil matchar med gruppen, säger han.

Pontus Larsson respekterar Mattias Flodéns beslut.
– Mattias är en klok person som vi gärna hade velat ha kvar, men nu försöker vi hitta någon annan roll som han kan tänka sig i klubben. Han är viktig för innebandyn i Lerums kommun.