• FOTON: Privata
    På andra sidan. Jörgen Sennow, FN-major, såg till att sakerna kom dit de skulle. Nu hoppas alla inblandade att det blir en fortsättning.
  • På ena sidan. Anna Hansson är glad över insatsen som Hulanskolan har gjort.

Hjälper barnen i Pakistan

Lerum

En kompis här och en kompis där och så skickades lådor med pennor och block från det ena till det andra landet – från Hulanskolan i Lerum till byskolan i norra Pakistan.

Anna Hansson, lärare på Hulanskolan, och Jörgen Sennow, FN-major, är kompisar sedan långt tillbaka. När han var stationerad i Gilgit–Baltistan i norra Pakistan blev hon på ett väldigt tydligt sätt varse de ekonomiska skillnaderna i skolorna i de bägge länderna.

– Vi satt och pratade om att vi ändå har det bra här i Sverige, och då såddes fröet till att vi kanske skulle kunna göra något för att hjälpa, säger Anna.

Hon pratade med Hulanskolans rektor Mattias Gunnander, och tillsammans kom de på att skolan kunde skänka pennor, papper att måla på och skrivblock.

Jörgen hade sagt att han skulle se till att leverera sakerna till de behövande eleverna.

Såg glädjen

Anna fick ett videoklipp från när sakerna delades ut, bland annat vinkar alla barnen och säger hello. Hon har visat klippet och andra bilder för eleverna på Hulanskolan.

– En tjej i min klass sa: fröken, jag blev helt rörd, får ont ända in i bröstet, berättar hon.

Vill ge mer

De är också många som har sagt att de vill hjälpa till och skänka mer saker.

– Någon hade förslag på en fotboll och någon annan på hopprep.

– Och i Pakistan hade de sagt att de gärna skulle vilja ha böcker, till exempel Pippi Långstrump på engelska.

Det är i nuläget inte helt säkert att projektet fortsätter, det beror bland annat på om någon annan FN-soldat kan ta vid eftersom Jörgen har återvänt till plutonen i Halmstad.

Det är inte bara i material det är en stor skillnad. Skolan i Pakistan har 294 elever och 9 lärare jämfört med Hulanskolans 270 elever på 25 lärare. Det är dessutom så att där går elever från förskoleklass till åttonde klass medan eleverna i Hulan går i förskolan till femte klass.