• Foto: Erik Winerö
  • Foto: Anne Runström
  • Foto: Erik Winerö
  • Foto: Erik Winerö

Hög igenkänning i cabarén

Nöje

LERUM: Ett köpcentrum utgör kulissen och som vanligt avlöser de komiska inslagen varandra i Lerums gymnasiums cabaré. Imorgon väntar en intensiv finaldag med tre föreställningar.

Efter den långa traditionen med uppsättningar på våren förlades den senaste cabarén i december i fjol. 2018 har man fortsatt på spåret med en föreställning innan jul. Estradpoeten Olivia Bergdahl, som skrev manus förra gången, deltog återigen i arbetet men nu tog hon ett steg tillbaka och fungerade som skrivcoach åt Ella Lundgren, Julia Kihlberg och Anna Mårtensson – tre elever på det estetiska programmet.

– Jag tror att de har tyckt att det har varit en väldigt kul utmaning och de har lärt sig mycket om hur en text fungerar på papper kontra scenen, och vi utvecklade texten mycket under repetitionsperioden, säger Tinna Ingelstam, teaterlärare och ansvarig för cabarén.

45 elever från olika program ingår i teamet och de är indelade i fem områden – musik/band, sång, skådespeleri, scenografi och kostym/smink. Titeln är Lost in the Köpcentrum och butikerna som utgör fonden har en tydlig Lerumskoppling med namn som Säljmans och Zoopunkten.

– Scenerna har hög igenkänning, bland annat genom kända memes (internetskämt) och genom komiska situationer. Allting är inramat och förstärkt av musik av Avicii, som en hyllning till hans minne, säger Tinna Ingelstam.
Cabarén är anpassad för ungdomar på gymnasiet och högstadiet och hon tycker att man hittat rätt ton för målgruppen.

– Det känns som att den går hem. Sen tror jag att alla åldrar kan tycka om den, även barn om de inte är för små. Är de under sex år får de nog inte ut så mycket.

Efter flera dagar med föreställningar väntar de tre sista framträdandena imorgon, torsdag. Två skolföreställningar följs upp med en föreställning för allmänheten på kvällen, då det även blir ett extranummer i form av ett luciatåg.

– Det blir grande finale och eleverna är taggade och vill ge allt, säger Tinna Ingelstam.