Vardagsfilosof och poet. Det vill Gun Eld Sandström säga om sig själv. Hon tycker om att lyssna på radion, som ger henne nya tankar och då hon får skapa bilderna själv. Foto: Privat

Människan i centrum i Guns måleri

HEDEFORS

Tankar, sammanhang och känslor tar form i symboler och färger. Människan och gemenskapen står i centrum för Gun Eld Sandströms konst. Nu firar hon att hon funnits i sin ateljé i Hedefors bruk under tio års tid med öppet hus under helgen.

– Jag har haft den här traditionen de senaste fem åren och det brukar komma många glada människor som vill ha en lucka i vardagen och få lite färgfägring, säger hon.
– Jag ordnar lite stämning med go julmusik och glögg.
Gun Eld Sandström har målat i större delen av sitt liv och lever sedan länge på sin konst. Hon konstaterar med ett skratt att det alltid finns mat på bordet. Ateljén besöker hon för det mesta sex dagar i veckan.
– Att vara konstnär är ett ensamt jobb, men jag trivs med det. Att måla här i Hedefors bruk är fantastiskt och väldigt inspirerande.

Gun målar i olja och använder kniven som sitt huvudsakliga redskap i skapandet. Hela hennes symbolvärld kretsar kring människan och gemenskapen mellan människor. Färgerna i verken är oftast intensiva, allt från djupaste rött till mer jordnära. I Gun Eld Sandströms verk är motiven aldrig ensamma.
– Jag vill väcka känslor hos betraktaren och vill vara både personlig och privat i mina bilder. Det jag inte visar i mina verk, vill jag också hålla privat.
– Att jag har ett färgstarkt bildspråk är för att jag är övertygad om färgens makt över oss alla. Vi blir starkt påverkade av färg, oavsett om vi inser det eller inte.

Gun Eld Sandström berättar att hon är en spontan och direkt målare, som låter tavlorna växa fram genom att måla lager på lager. Därmed kan varje tavla ta några månader att skapa.
– Jag målar alltid på flera verk samtidigt, konstaterar hon.
Tankar, sammanhang och känslor tar form i symboler och färger, där människan och gemenskapen står i centrum. Dock aldrig ensamma symboler, utan alltid flera.
– Min övertygelse är att vi alla behöver varandra. Vi behöver finnas i ett sammanhang.
Gun Eld Sandström arbetar flitigt med sina symboler, som bland annat är glas, stegar, hus och vallmoblomman. Så här förklarar hon vad de betyder för henne.

GLAS
– Jag samlar själv på glas och fascineras hur det är både skört och starkt. Precis som vi människor är. Mina glas är för mig symbolen för gemenskap, som firas runt skålen. Ibland skålar vi i champagne och ibland höjer vi kaffekoppen. Centralt är att vi höjer en bägare när vi träffas.

STEGAR
– Stegarna står för den personliga utvecklingen. Den mänskliga strävan efter balans och utveckling.

HUSEN
– Husen står för oss människor och huskroppar som står tätt tillsammans, så som människor gör. Husen är olika, precis som vi människor till form, färg och storlek. Fönstren representerar människans ögon.

NOTER
– Noter är också som människor. Mellan vissa människor uppstår det härlig musik och harmoni och mellan vissa stämmer det inte alls. Det är det vi kallar personkemi.

VALLMOBLOMMAN
– Vallmon har alltid betytt mycket för mig och jag blev direkt förälskad i den blomman. I all sin sprödhet och styrka tycker jag den är själva symbolen för oss människor. När jag målar vallmoblomman på en äng kan den liknas vid oss människor – rotade i ett sammanhang, beroende och oberoende av varandra.
Under åren har det blivit en mängd utställningar, inte bara i Sverige utan även i flera europeiska länder samt i USA. Gun Eld Sandström finns också representerad på många platser runt om i Sverige.
Till helgen finns det möjlighet för Lerumsborna att besöka Hedefors bruk och beskåda de olika symbolerna.
ann-charlotte edgar