Till vänster i syns det som tidigare var en väg.

Plötsligt var vägen borta

Gråbo

Anne Puranen fick en chock när hon såg förödelsen utanför sitt och makens hus. Vägen fram till bostaden fanns inte längre kvar. Orsaken är att kommunen drar ledningar för vatten och avlopp i området.

När Anne Puranen och hennes man kom hem till villan i Björboholm efter en långhelg på annan ort blev de förskräckta.

– Det såg ut som att det hade varit krig. Vägen var borta och det var knappt så att det gick att ta sig in till huset. Jag blev jätteledsen, säger hon och fortsätter:

– Vi hade blivit lovade att arbetet inte skulle påbörjas förrän på måndagen, men de hade börjat flera dagar tidigare.

Påfrestande buller

Orsaken är att kommunen drar vatten- och avloppsledningar i området.

– Jag är hemma på dagarna eftersom jag är sjuk och det är väldigt påfrestande med bullret, de drar igång tidigt på mornarna, säger hon och fortsätter:

– Det är också sorgligt att de har tagit ner så mycket skog.

– Min man hade dessutom tid för att besiktiga släpkärran, men det har inte gått att komma ut med kärran så nu är det körförbud.

Det sprängs också kontinuerligt, vilket innebär att det låter ljudligt och att huset skakar till.

I förra veckan gick det inte att ta sig till och från garaget utan paret fick parkera sin bil en bit ifrån huset, på andra sidan tomten.

Inga tillfälliga vägar

– Vi är medvetna om att det är besvärligt för fastighetsägare vid utbyggnaden av vatten och avlopp. Kommunen äger lite mark i Björboholm och det har inte varit möjligt att anlägga tillfälliga vägar för trafiken, utan avstängningar har varit nödvändiga, säger Annika Andersson, verksamhetschef på kommunens teknisk service och fortsätter:

– Fastighetsägare har fått information ifrån vår entreprenör med tidplan för arbetet samt alternativa vägar.

Hur länge kommer Burhultsvägen vara avstängd?

– Vägen är inte avstängd idag men den har varit avstängd tidigare i cirka 16 dagar. Alternativa vägar fanns att använda och några få hushåll fick även en tillfällig parkering under arbetet.

Kommer ni fixa infarter som har förstörts med till exempel sprickor i asfalten?

– Innan entreprenaden startade, gjordes besiktningar, när entreprenören är klar kommer slutbesiktning göras och därefter kommer eventuella skador åtgärdas.

Vad händer om husgrunden påverkas av sprängningarna?

– Ett konsultföretag inom vibration och sprängning är anlitad av entreprenören som mäter vibrationer vid varje sprängning. Innan entreprenaden startade, gjordes besiktningar av befintlighet på varje byggnad, när entreprenören är klar kommer slutbesiktning göras och därefter kommer eventuella skador åtgärdas.